Är det farligt att dricka lightläsk?

Sötningsmedlet aspartam har anklagats för att vara både cancerframkallande och giftigt för kroppen. Men måste man sluta dricka det helt?

Text: Julie Sverrer
Foto: Getty Images

Under sommaren 2023 kom det plötsligt dåliga nyheter för alla oss som älskar en iskall Cola Zero eller Pepsi Max.

I alla fall om man skulle tro de medier som rapporterade att världshälsoorganisationen WHO hade kategoriserat sötningsmedlet aspartam som ”möjligtvis cancerframkallande”.

Därefter gick dock flera forskare ut och sa att det inte finns någon anledning att avstå från aspartam. Men är det inte säkrast att helt hålla sig borta från aspartam, som också tidigare har beskrivits negativt?

LÄS ÄVEN: Det här händer i kroppen när du äter socker – hur farligt är det egentligen?

Nej, fastslår nutritionsexpert Morten Elsøe.

— Du kan lugnt dricka lightläsk och konsumera andra produkter med aspartam. Aspartam är nog det mest testade tillsatsämnet någonsin. Det finns över 600 säkerhetsstudier om det och de visar sammantaget att aspartam i rekommenderade mängder inte utgör någon hälsofara alls.

Vad är aspartam?

Aspartam är uppbyggt av de två aminosyrorna fenylalanin och asparaginsyra, som naturligt finns i framför allt proteinrika livsmedel som kött, ost, fisk, ägg och baljväxter. Det är sammansatt så att kroppen lätt bryter ner det.

— Aspartam bryts ned delvis i munnen, delvis i tunntarmen. Det finns massor av studier som drar slutsatsen att det inte påverkar kroppens celler eller DNA, säger Morten Elsøe.

LÄS ÄVEN: 7 olika sockeralternativ: Så påverkar de ditt blodsocker

Samma kategori som aloe vera

När det ändå hamnar i kategorin ”Möjligen cancerframkallande” betyder det att forskare har hittat mycket begränsade bevis för att det finns ett samband mellan aspartam och cancer. Och detta behöver inte vara så dåligt som det låter:

Kategori 2b där aspartam hamnade innehåller faktiskt en mycket mild klassificering. Inget ämne får beteckningen: ”Inte cancerframkallande” vilket hänger samman med att man aldrig skulle kunna bevisa att något inte orsakar cancer. I samma kategori som aspartam hittar du till exempel också aloe vera och inlagda grönsaker.

Morten Elsøe är en hälsokommunikatör med fokus på bland annat matmyter, felinformation och kritiskt tänkande.

Ofarligt ämne

Att det är ett ofarligt ämne fastställdes också senare under sommaren av JECFA, en gemensam expertgrupp mellan FN och WHO, som gör riskbedömningar av tillsatsämnen. De skickade ut ett pressmeddelande där de helt frikände aspartam för att vara skadligt.

Medan kategoriseringen (den första) mest bör ses som en uppmaning till forskare att genomföra nya studier, är JECFA:s meddelande riktat till konsumenterna. Och deras slutsats är kristallklar: Det är fortfarande säkert för människor att konsumera aspartam i de mängder man tidigare har rekommenderat, säger Morten Elsøe.

LÄS ÄVEN: Pia var beroende av socker: ”Det enda man tänker på är nästa måltid”

9–14 burkar om dagen

Morten Elsøe medger att det hela blir lite tekniskt, och han kan mycket väl förstå om den vanliga konsumenten blir skrämd och därför helt undviker till exempel lightläsk. Men du kan alltså tryggt dricka upp till 9-14 burkar aspartamsötad läsk dagligen, baserat på den kunskap man har från djurstudier.

Däremot bör man begränsa sitt intag av lightläsk, eftersom syran i lightläsk skadar tänderna. Men om valet står mellan socker och aspartam tvekar Morten Elsøe inte.

— Till de flesta skulle jag rekommendera lightläsk före vanlig sötad läsk, såvida du inte har kaloriunderskott eller behöver socker just nu, säger Morten och betonar att allt vi konsumerar skulle vara giftigt i tillräckligt stora mängder.

LÄS ÄVEN: Hälsoingenjören Ewa: ”Skolorna borde lära ut biokemi istället för bullbak”

Omvandlas till metanol

När aspartam regelbundet får utstå kritik beror det enligt Morten Elsøe på att vi har en förväntan om att naturligt är bättre än artificiellt. Men det är en myt. Mycket i naturen kan vi absolut inte tåla.

— En annan myt om aspartam är att det skulle vara rent gift för kroppen, eftersom det omvandlas till metanol (träsprit) när det kommer ner i tarmen. Metanol kan i stora mängder leda till allvarlig förgiftning och blindhet. Men den mängd metanol som uppstår när aspartam omvandlas i tarmen är så liten att den inte har någon betydelse för hälsan. Det finns faktiskt mer metanol i frukt och grönsaker, säger Morten och fortsätter:

— Aspartam är verkligen genomtestat på alla håll och kanter, så jag är inte orolig för några negativa effekter. Forskningen — och det finns mycket av den — pekar sammantaget på att det inte finns någon hälsofara kopplad till intag av aspartam.

LÄS ÄVEN: Marika Carlsson om sitt sockerberoende: ”Kommer leva med det till den dagen jag dör”

Här används aspartam

  • Saft och lightläsk
  • Cider
  • Öl
  • Såser och marinader
  • Tuggummi
  • Sockerfri sylt
  • Sockerfria godisar och karameller
  • Glass och efterrätter
  • Fruktyoghurt

LÄS ÄVEN: Näringsfysiologen: Så kan du äta hälsosamt – och bli ordentligt mätt