Organisera ditt kylskåp – minska matsvinnet och spara pengar

Många förvarar sina matvaror fel, vilket leder till sämre hållbarhet. Här får du tips på hur du kan organisera kylen, minska matsvinnet och spara pengar.

Text: Marie Flodin
Foto: Getty Images

1. Separera frukt och grönt

Vissa frukter kan påskynda mognaden av grönsakerna, och grönsaker kan förorena andra råvaror med bakterier från jorden. Därför bör frukt och grönt förvaras separat och i kylens nedre låda där luftfuktigheten är hög och lådan inte lika kall.

LÄS ÄVEN: Uthällt kaffe: Det bortglömda matsvinnet

2. Placera maten rätt

Kylskåpets olika temperaturzoner påverkar matens hållbarhet. Den nedre hyllan är exempelvis den kallaste och därför en bra plats att förvara rått kött, fisk, fågel och oöppnade mejeriprodukter. Mat som kan hålla länge eller förbrukas snabbt kan förvaras i kylskåpsdörren, som är kylens varmaste plats.

LÄS ÄVEN: 55 smarta tips för att ta tillvara på maten – så minskar du svinnet

3. Organisera efter planerade måltider

På så sätt får du snabbt en överblick för respektive måltid, där varje ingrediens spelar sin egen roll och inte glöms bort. Om du får överblivna ingredienser efter att du lagat måltiden är det viktigt att placera dem på rätt plats i kylen för att förlänga deras hållbarhetstid.

LÄS ÄVEN: Det här är maten som du slänger helt i onödan

4. Använd dig av förvaringslådor

De genomskinliga förvaringslådorna som länge trendat på sociala medier är inte bara snygga i kylskåpet utan är även funktionella. De håller maten fräsch under längre tid och gör det lättare att se vad som finns i kylen.

LÄS ÄVEN: ”Fem om dagen” på en budget: Så får du mest näring för pengarna

5. Skaffa en ”ät nu”-behållare

Slänger du ofta mat som blivit dålig kan det vara en bra idé att införskaffa en ”ät nu”-behållare där du förvarar mat som närmar sig utgångsdatumet. På så sätt får du en överblick av maten du bör prioritera att äta.

LÄS ÄVEN: Gör egen mjölksyrad rödkål: Enkel beskrivning

Källa: Sofia Fattori, matexpert på HelloFresh