8 nyttiga bär att njuta av – bra för hela kroppen

Även om de kanske inte ser så mycket ut för världen är bär små hälsobomber sprängfyllda med vitaminer, mineraler och andra näringsämnen.

Text: Pernille Lewinsky Kofoed
Foto: Getty Images

Sommaren är ett överflödshorn av läckra och söta bär. Passa på att äta dem när de är i säsong. Bär av alla slag är superfoods, som gynnar din hälsa och tros kunna minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, diabetes och kronisk inflammation. Oavsett om de är färska, frysta eller torkade – alla bär är fullproppade med hälsosamma växtämnen, bland annat det blodtryckssänkande mineralet kalium, antioxidanter, olika antiinflammatoriska ämnen samt massor av mineraler och vitaminer. Dessutom är bär rika på kostfiber och innehåller lite fett och kalorier, så att du kan lugnt frossa i dem.

De flesta näringsämnena finns i skalet, och eftersom bär är ganska små och skalet utgör en stor yta innehåller de mycket näringsämnen i förhållande till sin vikt.

Eftersom bärens färgämnen också är nyttiga bör du äta bär från hela färgpaletten. Så välj inte automatiskt jordgubbar och blåbär, utan ät även några av de lite ovanligare bären, som svarta vinbär, krusbär och björnbär.

Jordgubbar

Jordgubbar är rika på antioxidanter, kalium, folat och kostfibrer, som gör dig mätt och håller igång matsmältningssystemet. Dessutom är jordgubbar en bra källa till vitamin K och vitamin C, som främjar sårläkning och stärker skelettet och immunförsvaret.

Tänk på att det är bäst att äta jordgubbar tillsammans med fet mat, till exempel yoghurt, så att kroppen bättre kan ta upp K-vitamin.

38 kcal per 100 g.

LÄS ÄVEN: 7 viktiga fakta du borde veta om jordgubbar

Blåbär

Fyllda med vitamin C och E samt ett antal viktiga antioxidanter, inklusive fenoler och resveratrol, som anses skydda hjärnan från åldrande och stärka kroppens förmåga att bekämpa cancer. Tack vare sitt höga innehåll av kostfibrer underlättar blåbär även matsmältningen.

52 kcal per 100 g.

Krusbär

Krusbär är ett lite förbisett bär, men en riktig vitaminbomb. Bären är en bra källa till C-vitamin, som stärker immunförsvaret, samt vitamin A och E och flera viktiga mineraler, bland annat kalcium, kalium, fosfor, magnesium och järn.

44 kcal per 100 g.

LÄS ÄVEN: Minska risken för hjärtinfarkt: 5 bär som kan skydda dig

Hallon

En utmärkt källa till vitaminerna B, C och E samt mineralerna järn, kalium, mangan och magnesium. De är också rika på resveratrol – ett ämne som tros skydda mot cancer. Dessutom har hallon ett mycket högt fiberinnehåll, så de små bären är både mättande och bra för matsmältningen.

51 kcal per 100 g.

Svarta vinbär

Det lilla svarta bäret är en C-vitaminbomb som tillsammans med B- och E-vitaminer och olika antioxidanter tros kunna stärka immunförsvaret och förebygga hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Svarta vinbär innehåller även kalcium, magnesium och järn samt är en bra källa till kalium och mangan, som anses stärka cirkulationen och sänka blodtrycket.

75 kcal per 100 g.

LÄS ÄVEN: Så nyttiga är våra svenska superbär

Havtorn

Havtorn kallas också för Nordens citron, och om du behöver en vitaminboost ska du äta havtorn. Förutom omega-3- och omega-7-fettsyror är de små orangea bären fulla av vitamin A, C och E, betakaroten och andra antioxidanter, som tros bromsa cellernas åldrandeprocess och även hjälper till att hålla huden slät, vacker och återfuktad. Faktum är att det lär finnas lika mycket C-vitamin i ett enda litet havtornsbär som i en hel apelsin.

75 kcal per 100 g.

Körsbär

Innehåller vitamin A och C samt rikligt med kostfibrer. De har också ett mycket högt kaliuminnehåll, vilket är bra för hjärtat eftersom det bidrar till att sänka blodtrycket och förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

55 kcal per 100 g.

LÄS ÄVEN: Nektarinparfait med fikon och körsbär

Björnbär

Björnbär innehåller mycket av vitaminerna A, B, C, E och K samt flera mineraler, bland annat kalcium, järn, magnesium och zink. De är också rika på kostfibrer, som gör dig mätt och påskyndar matsmältningen. Faktum är att 100 gram björnbär innehåller 20 procent av det rekommenderade dagliga intaget av fibrer.

37 kcal per 100 g.

LÄS ÄVEN: ”Fem om dagen” på en budget: Så får du mest näring för pengarna

Bär är bra för hjärtat

Enligt en forskningsstudie som stöds av den danska hjärtfonden finns det ett övertygande orsakssamband mellan konsumtion av frukt, bär och andra grönsaker och en minskad risk för kranskärlssjukdom, stroke och högt blodtryck.

De många positiva effekterna beror förmodligen på ett samspel mellan de många olika ingredienserna i bär och grönsaker inklusive flavonoider – speciella växtämnen – som finns i blåbär och andra bär.

Studien visar också att ett måttligt intag (ca 500 g dagligen) av flavonoider inte bara minskar dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar utan även minskar risken att dö i cancer.

Källor: Hjerteforeningen, cancer.dk, boken ”Sundt blodtryck på 14 dagar”, Videnskab.dk, Madital.dk