Hylla solens strålar med mat i alla nyanser av solens färg: gult! Mangotartar, syrligt gul morotssoppa, marinerade ägg på grönbete och sist men inte minst: saffrans– och passionsfruktkräm i frysta chokladformar. På kuppen får du garanterat påsk-feeling!
Text: Cecilia Davidsson Foto: Eva Hildén
Mangotartar i hjärtbladssallad
Sött, syrligt och hett är smaker som gifter sig här! Byt ut hasselnötterna mot andra nötter som finns i skafferiet om så önskas: cashew, mandel, jordnötter… Eller välj pumpafrön för en nötfri variant! Det är även gott att röra ner finhackad avokado.
10 st
1 mango
3 cm färsk gurkmeja
1⁄2 gul chili
1⁄2 gul paprika
1⁄2 dl rostade hasselnötter, utan skal
1⁄2 citron, juice och finrivet skal 1⁄2 tsk örtsalt
1 tsk avokadoolja eller olivolja
Till servering
hyvlad vattenmelonrättika
1 tsk olivolja
1 nypa havssalt
10 blad av hjärtbladssallad
1⁄2 dl cashewyoghurt
2 tsk finriven ingefära
1 tsk bjäst
daikonkrasse eller liknande
Gör såhär:
- Skala och skär mangon i mindre bitar.
- Skala och finhacka gurkmeja. Finhacka chili, paprika och hasselnötter.
- Blanda samman allt i en stor bunke. Tillsätt citronjuice och citronskal, örtsalt och avokadoolja.
- Rör runt så att alla smaker blandas. Ställ svalt till servering.
- Hyvla rättikan och marinera den med olivolja och havssalt i några minuter tills den mjuknar.
- Blanda riven ingefära och näringsjäst med cashew- yoghurt.
- Fördela ut hjärtbladssallad på ett stort fat. Placera rättikan i bladet och därefter en stor sked mangotartar.
- Toppa med cashewyoghurt och daikonkrasse.
Per st: 62 kcal, 1 g protein, 4 g fett, 5 g kolhydrater, 1 g fibrer.
Saffransmarinerade ägg på grönbete
Gröngula skott, krämiga ägg och ett smakrikt smul passar perfekt på påskbuffén, eller som tillbehör till en god soppa.
6 portioner
6 ägg
½ g saffran
2 msk rårisvinäger
1 nypa cayenne
½ msk näringsjäst
½ msk tamari
2 msk grönt jasminte
1/3 tsk björksocker
Till servering
50 g gula mangoldskott eller andra skott
Gult smul:
2 dl oskalade sesamfrön
1 dl kokosflingor
1 tsk örtsalt
1 tsk rostad sesamolja
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk mald gurkmeja
3 cm färsk gurkmeja, skalad och finriven
Gör såhär:
- Koka upp vatten och lägg i äggen. Koka i 4–5 minuter beroende på storlek. Skölj i kallt vatten.
- Blanda saffran, rårisvinäger, cayenne, näringsjäst, tamari, te och björksocker i en plastpåse. Massera påsen något så att alla ingredienser blandar sig.
- Skala äggen och lägg dem i påsen. Förslut med en påsklämma och lägg in i kylen, ca 1 dygn. Vänd gärna på påsen vid tillfälle.
- Sprid ut mangoldskotten på ett stort fat. Rulla äggen i det gula smulet och dela dem på mitten.
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Gult smul: Vänd runt samtliga ingredienser i en bunke så att smakerna blandar sig med flingor och frön.
- Bred ut på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta i ugnen ca 25 minuter tills kokosen fått fin färg och smulet torkat.
- Låt svalna och förvara därefter i en tättslutande glasburk. Perfekt att toppa sallad, soppa, nudlar eller omelett med.
Per portion: 236 kcal, 12 g protein, 20 g fett, 2 g kolhydrater, 2 g fibrer.
Syrligt gul morotssoppa
Den gula moroten är lite mildare i smaken och ger denna soppa dess vackra färg och goda smak. Du kan självklart använda orange morötter istället.
4 portioner
700 gul morot, eller sötpotatis, kålrot och rotselleri
1 citrongräs
1 gul lök
4 cm färsk ingefära
½ gul chili
1 msk rostad sesamolja
1 msk kokosolja
1 liter vatten
1–2 msk grönsaksbuljong
3 st torkade limeblad
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
3 dl kokosmjölk
½–1 lime, juice och finrivet skal
1 tsk örtsalt
Till servering
1 dl kimchi, t ex från Tistelvind
1 dl kokosyoghurt
gult sesamsmul (från äggreceptet!)
groddar
Gör såhär:
- Tvätta morötterna och skär ner dem i stora bitar.
- Banka på citrongräset med knivskaftet. Skala och hacka lök och ingefära samt hacka chilin.
- Hetta upp oljorna i en stor kastrull. Tillsätt morot, citrongräs, lök, ingefära och chili, sänk värmen och rör runt. Efter några minuter: tillsätt vatten, buljong och limeblad.
- Koka upp under lock och sjud i ca 25 minuter tills morötterna mjuknat.
- Dra av från värmen. Lyft ur citrongräset samt limebladen om du hittar dem, med en tång.
- Mixa soppan slät i en blender tillsammans med kardemumma, kokosmjölk, limejuice och -skal (tillsätt hälften och smaka av, ha i mer om så önskas). Smaka av soppan med örtsalt.
Per portion: 370 kcal, 5 g protein, 29 g fett, 21 g kolhydrater, 7 g fibrer.
Saffrans– och passionsfruktkräm i frysta chokladformar
Saffran och passionsfrukt är underbart goda råvaror som passar varandra smakmässigt och lyser upp påskbordet med sin härligt knallgulla färg!
8–10 st
Chokladformar:
8 medjooldadlar, utan kärna
½ dl mandelsmör (kan bytas ut mot jordnötssmör, tahini eller hasselnötssmör)
1 dl kokosflingor
1/3 dl rå kakaopulver
1 nypa havssalt
2 krm vaniljpulver
2 msk rumsvarm kokosolja
Saffrans- och passionsfruktkräm:
2 ½ dl cashewnötter, blötlagda 4 timmar
1 ½ dl kokosmjölk
1 ½ msk björksocker
1 msk honung
1–2 msk citronjuice
2 msk passionsfruktspulver, finns hos hälsokosten, eller 1 hel passionsfrukt
¼ g saffran
1 nypa havssalt
1 krm vaniljpulver
Gör såhär:
- Mixa dadlar, mandelsmör, kokosflingor, kakao, havssalt, vanilj och kokosolja i en matberedare till en kaksmet.
- Använd små kakformar, här har en variant i silikon som rymmer ca 1 msk använts. Forma kaksmeten till små bollar och tryck ut dem i formarna. Ställ in i frysen till servering.
- Kräm: Skölj cashewnötterna och mixa dem med övriga ingredienser i en blender till en slät kräm.
- Smaka av och fyll därefter upp krämen i en spritspåse och lägg in i kylen.
- Ta ut formarna från frysen och dra av silikonformen, om du använt sådana. Spritsa i krämen och toppa med färsk passionsfrukt (1 frukt) och torkade ringblommor. Bjud med en gång, blir chokladformen för varm så smälter den nämligen ihop.
Per st (beräknat på 10 st): 370 kcal, 5 g protein, 29 g fett, 21 g kolhydrater, 7 g fibrer.