Värmande chili sin carne – den optimala vintermiddagen

Chili med massor av grönsaker, så himla gott! Använd färdigkokta bönor så går det lite snabbare. Tänk på att styrkan på chilin varierar så smaka dig fram.

Av: Lone Kjær, Foto: Columbus Leth

Chili sin carne – vegetarisk chili

4 portioner

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 grön chili
700 g rotfrukter (morötter, palsternacka, rotselleri, persiljerötter)
1 msk olivolja
1 msk oregano
1 msk spiskummin
1 förpackning konserverade körsbärstomater
1 förpackning krossade tomater
1 förpackning kokta, svarta bönor
flingsalt, peppar
sambal oelek

Tillbehör

1 dl lätt-crème fraiche
1 kruka färsk koriander
bröd

Gör så här:

1. Skala och hacka löken. Pressa vit­löken. Dela chilin, ta bort kärnorna, hacka den. Skala rotfrukterna, skär dem i grova bitar.

2. Hetta upp olivolja i en gryta, fräs lök, vitlök, chili, kryddor. Rör om, lägg i rotfrukterna, fräs ett par minuter.

3. Tillsätt körsbärstomater och krossade tomater, småkoka under lock i 20 minuter tills rotfrukterna är mjuka.

4. Skölj bönorna, rör ner i grytan, låt koka med de sista 5 minuterna. Smaka av med flingsalt, peppar och sambal oelek.

5. Lägg upp chilin i en skål, servera med crème fraiche, koriander och bröd.

Per portion: 313 kcal, 10 g protein, 13 g fett, 33 g kolhydrater, 12 g fibrer
Antioxidantrik (glutenfri om man väljer glutenfritt bröd)
Vitaminer: C, A, E, B6, folat, niacin, B1
Mineraler: Kalium, fosfor, magnesium

Fler vego-recept:

Kålsallad med curryrostade kikärter

Lättlagad flatbrödspizza med sötpotatis

Matig kålsallad med bakad sötpotatis, svamp och syltad rödlök