Chili med massor av grönsaker, så himla gott! Använd färdigkokta bönor så går det lite snabbare. Tänk på att styrkan på chilin varierar så smaka dig fram.
Av: Lone Kjær, Foto: Columbus Leth
Chili sin carne – vegetarisk chili
4 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 grön chili
700 g rotfrukter (morötter, palsternacka, rotselleri, persiljerötter)
1 msk olivolja
1 msk oregano
1 msk spiskummin
1 förpackning konserverade körsbärstomater
1 förpackning krossade tomater
1 förpackning kokta, svarta bönor
flingsalt, peppar
sambal oelek
Tillbehör
1 dl lätt-crème fraiche
1 kruka färsk koriander
bröd
Gör så här:
1. Skala och hacka löken. Pressa vitlöken. Dela chilin, ta bort kärnorna, hacka den. Skala rotfrukterna, skär dem i grova bitar.
2. Hetta upp olivolja i en gryta, fräs lök, vitlök, chili, kryddor. Rör om, lägg i rotfrukterna, fräs ett par minuter.
3. Tillsätt körsbärstomater och krossade tomater, småkoka under lock i 20 minuter tills rotfrukterna är mjuka.
4. Skölj bönorna, rör ner i grytan, låt koka med de sista 5 minuterna. Smaka av med flingsalt, peppar och sambal oelek.
5. Lägg upp chilin i en skål, servera med crème fraiche, koriander och bröd.
Per portion: 313 kcal, 10 g protein, 13 g fett, 33 g kolhydrater, 12 g fibrer
Antioxidantrik (glutenfri om man väljer glutenfritt bröd)
Vitaminer: C, A, E, B6, folat, niacin, B1
Mineraler: Kalium, fosfor, magnesium