Svamptoast med ägg och sötpotatis på en tallrik

Vegetarisk brunchfavorit: Svamptoast med sötpotatis, ägg och broccoli

Här bjuder vi på vegotoast som heter duga! Toppa brödet med sötpotatis, svamp, ägg och sparrisbroccoli för en riktigt god och mättande macka.

Text: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

Svamptoast med sötpotatis, ägg och broccoli

2 portioner

Du behöver:

300 g sötpotatis utan skal
1 krm salt eller soja
½ msk olivolja
2 ägg
250 g sparrisbroccoli
2 portobellosvampar, i skivor
1 vitlöksklyfta, i tunna skivor

Dressing:

2 msk miso, gärna korn
¼ dl limesaft
1 msk finriven ingefära, färsk
1 msk flytande honung

Till servering:

2 skivor grovt bröd, osötat
4-5 sparrisar i tunna skivor
1 msk rostade sesamfrön

Så här gör du vår vegotoast:

  1. Koka potatisen mjuk. Mosa dem grovt med lite salt eller soja och olivolja.
  2. Koka äggen, mjukkokta.
  3. Stek sparrisbroccoli och svamp gyllene i olivolja i en stor, varm stekpanna. Tillsätt vitlök de sista minuterna. Salta.
  4. Rör ihop en dressing av miso, lime, ingefära och honung.
  5. Rosta brödet, ringla över lite olivolja och salt. Lägg på mos av sötpotatis, broccoli, svampar, halva ägg, miso, sesam och riven sparris.
  6. Strö över sesam. Servera genast.

Näringsvärde:

Per portion: 499 kcal, 21 g protein, 14 g fett, 67 g kolhydrater, 16 g fibrer
Mjölkfri (om brödet är mjölkfritt), antioxidantrik
Vitaminer:
A, C, folat, E, niacin, B6, B2, B1, B12
Mineraler: Selen, kalium, zink, fosfor, magnesium, järn

Fler vegorecept från Hälsa:

Bakad potatis med krämig ost- och svampröra

Kryddig kikärtspasta med röd paprika

Saftiga rödbetsburgare med hembakat hamburgerbröd