Baka med banan: Enkelt bröd utan tillsatt socker

Frossa i bröd med gott samvete. Detta hälsosamma bananbröd är fritt från vanligt socker, lätt att göra och dessutom jättegott. Perfekt om du har några mogna bananer liggandes hemma. Ät det bara som det är eller toppa med ditt favoritpålägg!

Recept och foto: Mia Skrataas/Hjemmet

Nyttigt bananbröd

1 bröd

1 dl rapsolja

4 mogna bananer

3 ägg

4 dl havregryn (gärna finvalsade)

3,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1/2 tsk salt

1/4 citron

Gör såhär:

  1. Lägg en banan åt sidan som ska användas som dekoration i slutet.
  2. Mosa de resterande 3 bananerna och vispa tillsammans med rapsolja, ägg och citronjuice.
  3. Blanda alla torra ingredienser och rör samman med de andra till en smet.
  4. Smörj en brödform som rymmer 1 liter med lite olja och häll sedan smeten i formen.
  5. Dela den sista bananen på långsidan i två delar. Tryck ned halvorna på toppen av smeten med den böjda sidan nedåt så att de hamnar i nivå med smeten.
  6. Grädda bananbrödet i ugnen i 175° (över- och undervärme) i cirka 60–70 minuter. Kontrollera att brödet är färdiggräddat med en provnål.
  7. Låt brödet svalna något innan du tar ut den ur formen för att undvika att den faller isär.
  8. Lägg sedan brödet på ett galler och låt svalna lite till.

Tips! Du kan också byta ut en del av eller allt havregryn mot grovt mjöl, nötter och frön. Det blir supergott!