Rökt paprika ger blomkålen en läckert kryddig umamismak och gör den perfekt som fyllning i små vegetariska tacos.
Recept: Mira Arkin
Foto: Chris Tonnesen
Tacos med rökig blomkål, spetskål och avokado, 4 portioner:
1 blomkål
2 msk olivolja
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
Salt, svartpeppar
½ spetskål
1 lime
½ gurka
2 avokado
1 dl koriander
1 paket små tortillabröd
200 g lätt creme fraiche
1 chili, hackad
Gör så här:
- Dela blomkålen i medelstora buketter och skär även stjälken i grova bitar. Lägg den i en ugnssäker form och vänd runt med olivolja, båda sorters paprika, spiskummin och lite salt och peppar.
- Fördela blomkålen så att den ligger i ett lager och stek den i ugnen i 25 minuter på 200°.
- Skär spetskålen fint. Skär gurka och avokado i små tärningar och vänd runt med saften av lime och grovt hackad koriander. Smaka av med lite salt.
- Hetta upp tortillabröden i en torr panna och håll dem varma under en ren kökshandduk.
- Servera de varma tortillorna med spetskål, avokadosallad, stekt blomkål och lätt creme fraiche. Strö över chili och extra koriander.
Per portion: 445 kcal, 12 g protein, 26 g fett, 38 g kolhydrater, 9 g fibrer
Antioxidantrik
Vitaminer: C, folat, B6, E, niacin, B1
Mineraler: Kalium, fosfor, magnesium, zink
Fler smarriga vegorecept:
Matig kålsallad med bakad sötpotatis, svamp och syltad rödlök
Pasta med kryddiga kikärtor och röd paprika