Små fruktbollar är enkla att göra och perfekta att ha i kylen när sötsuget smyger sig på eller du behöver lite energi på eftermiddagen. Anpassa innehållet efter vad du tycker om och vad du hittar i skafferiet. Här använder vi dadlar, aprikoser, cashewnötter och pumpakärnor.
Recept: Maria Zihammou
Foto: Lee Kearney
Snacksbollar med dadlar, aprikos och nötter
Ca 15-18 bollar:
1 dl cashewnötter, naturella
1 dl pumpakärnor
1 dl havregryn
2 msk kokosolja
10 dadlar
10 aprikoser
½ dl riven kokos
1 msk kakao
1 msk flytande honung
Garnering
2 dl riven kokos
Så här gör du nöt- och fruktbollarna:
- Mixa nötterna grovt i en matberedare eller finhacka med en vass kniv.
- Häll ner havregrynen och pumpakärnor i en stekpanna och tillsätt kokosolja, rosta blandningen lätt tills den fått lite färg. Rör då och då så att det inte bränner. Häll upp och svalna på ett fat.
- Kärna ur och dela dadlarna i mindre bitar. Grovhacka aprikoserna och tillsätt den torkade frukten i matberedaren.
- Tillsätt rostade havregryn, kokos, kakao och honung. Mixa till en formbar massa.
- Strö ut riven kokos på ett fat och forma mindre bollar. Rulla i kokos eller hackade nötter. Förvara bollarna i en burk med tätt lock i kylen.
Läs även:
Blir du hungrig på kvällen? Här är 5 mättande och nyttiga snacks du kan äta med gott samvete
Lyxiga chokladbollar med dadlar – nyttigt godis eller mellanmål
Innehåller dadlar mycket socker? 4 vanligaste missförstånden om den söta frukten
Se alla våra recept