Fruktbollar med dadlar, aprikoser och nötter – mellanmål som ger extra energi

Små fruktbollar är enkla att göra och perfekta att ha i kylen när sötsuget smyger sig på eller du behöver lite energi på eftermiddagen. Anpassa innehållet efter vad du tycker om och vad du hittar i skafferiet. Här använder vi dadlar, aprikoser, cashewnötter och pumpakärnor.

Recept: Maria Zihammou
Foto: Lee Kearney

Snacksbollar med dadlar, aprikos och nötter

Ca 15-18 bollar:

1 dl cashewnötter, naturella
1 dl pumpakärnor
1 dl havregryn
2 msk kokosolja
10 dadlar
10 aprikoser
½ dl riven kokos
1 msk kakao
1 msk flytande honung
Garnering
2 dl riven kokos

Så här gör du nöt- och fruktbollarna:

  1. Mixa nötterna grovt i en matberedare eller finhacka med en vass kniv.
  2. Häll ner havregrynen och pumpakärnor i en stekpanna och tillsätt kokosolja, rosta blandningen lätt tills den fått lite färg. Rör då och då så att det inte bränner. Häll upp och svalna på ett fat.
  3. Kärna ur och dela dadlarna i mindre bitar. Grovhacka aprikoserna och tillsätt den torkade frukten i matberedaren.
  4. Tillsätt rostade havregryn, kokos, kakao och honung. Mixa till en formbar massa.
  5. Strö ut riven kokos på ett fat och forma mindre bollar. Rulla i kokos eller hackade nötter. Förvara bollarna i en burk med tätt lock i kylen.

Läs även:

Blir du hungrig på kvällen? Här är 5 mättande och nyttiga snacks du kan äta med gott samvete

Lyxiga chokladbollar med dadlar – nyttigt godis eller mellanmål

Innehåller dadlar mycket socker? 4 vanligaste missförstånden om den söta frukten

Se alla våra recept