Recept: Maria Zihammou
Foto: Lee Kearney
Spenatsmoothie med avokado

4 glas:
200 g bladspenat
2 avokado
2 apelsiner
2 bananer
1 ananas
1–2 dl kokosdryck
2 msk hackad färsk mynta
Gör så här:
- Skölj spenaten med kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag.
- Skala, kärna ur och dela avokadon i mindre bitar. Häll ner i en blender eller mixerkanna.
- Pressa saften av apelsinerna. Skala bananerna och dela i mindre bitar. Skala ananasen, skär bort rotstocken och dela i mindre bitar och tillsätt med apelsinsaften och banan i en blender eller mixerkanna.
- Mixa till en slät blandning och tillsätt lite spenat i taget tillsammans med kokosdryck och hackad mynta. Kör till en slät smoothie och häll upp i glas.
Tips! Variera den gröna smoothien genom att byta spenat mot grönkål.
Citrussmoothie med ingefära och honung

4 glas:
8 apelsiner
2 grapefrukt
1 citron
2 bananer
2 äggulor
1 tsk finriven ingefära
1 tsk flytande honung
is
Gör så här:
- Pressa apelsiner, grapefrukt och citron i en citruspress.
- Häll ner saften i en blender eller mixerkanna.
- Skala och mosa bananen och tillsätt tillsammans med äggulor, finriven ingefära och honung. Mixa till en slät smoothie.
- Häll upp i glas och servera med is.
Tips! Variera med olika sorters citrusfrukter efter egen smak. Om du vill göra smoothien vegansk, uteslut äggulan.
Fler goda och nyttiga smoothies:
Näringsboostande smoothie med grapefrukt, mango och gurkmeja
Grön energikick: Smoothie med kiwi, spenat och basilika
Frukträddande sommarsmoothie med jordgubb, melon och banan
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-
Saftigt morotsbröd med chiafrön och havre
-
Fem goda vegosoppor att laga i höst: Nyttigt och budgetvänligt
-
Tomatsallad med chili, lime och koriander – spännande smaker på enkelt vis
-
Vegetarisk curry med blomkål och kikärtor – nyttigt och lättlagat
-
Ugnsrostade rotfrukter med honung och rosmarin
-
Ugnsbakade körsbärstomater med vita bönor och fetaost
Här kan du se alla våra vegorecept och fler goda frukostidéer