Spetskålen skördas för hand i juni-december. Den är liksom många kålsorter rik på vitamin C, vitamin A, kalcium och järn. Spetskålen är enkel att använda i sallader då den är mjuk men ändå krispig i konsistensen. Här har vi använt spetskålen till läckra plättar med goda toppings.
Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén
Spetskålsplättar, 4 portioner
200 g spetskål
100 g halloumi
½ kruka dill eller annan ört
½ citron, zest
Svartpeppar från kvarn
4 ägg
4 msk olivolja eller ghee att steka i
Tillbehör
2 dl 10% yoghurt
2 msk kapris
1 msk sumac
4 msk ajvar eller mild chilisås
½ dl granatäpplekärnor
½ zucchini, strimlad
Så här gör du:
- Strimla spetskålen på en mandolin. Riv halloumin grovt och hacka dillen.
- Blanda spetskål, halloumi, dill, citronzest och svartpeppar.
- Knäck i äggen och vänd runt till en jämn smet.
- Hetta upp ghee i en stekpanna.
- Stek två spetskålsplättar åt gången, på medelhög värme, tills de får fin färg på ytan.
- Servera med strimlad zucchini, yoghurt, granatäpple, ajvar eller chilisås och kapris.
Du kanske också gillar:
Blomkålstacos med spetskål och avokadosallad
Grönkålsallad med curryrostade kikärter
Kålsallad med bakad sötpotatis, svamp och syltad rödlök
Se alla våra vegorecept