Spetskålsplättar med halloumi – fräscht och krispigt

Spetskålen skördas för hand i juni-december. Den är liksom många kålsorter rik på vitamin C, vitamin A, kalcium och järn. Spetskålen är enkel att använda i sallader då den är mjuk men ändå krispig i konsistensen. Här har vi använt spetskålen till läckra plättar med goda toppings.

Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén

Spetskålsplättar, 4 portioner

200 g spetskål
100 g halloumi
½ kruka dill eller annan ört
½ citron, zest
Svartpeppar från kvarn
4 ägg
4 msk olivolja eller ghee att steka i

Tillbehör
2 dl 10% yoghurt
2 msk kapris
1 msk sumac
4 msk ajvar eller mild chilisås
½ dl granatäpplekärnor
½ zucchini, strimlad

Så här gör du:

  1. Strimla spetskålen på en mandolin. Riv halloumin grovt och hacka dillen.
  2. Blanda spetskål, halloumi, dill, citronzest och svartpeppar.
  3. Knäck i äggen och vänd runt till en jämn smet.
  4. Hetta upp ghee i en stekpanna.
  5. Stek två spetskålsplättar åt gången, på medelhög värme, tills de får fin färg på ytan.
  6. Servera med strimlad zucchini, yoghurt, granatäpple, ajvar eller chilisås och kapris.

Du kanske också gillar:

Blomkålstacos med spetskål och avokadosallad

Grönkålsallad med curryrostade kikärter

Kålsallad med bakad sötpotatis, svamp och syltad rödlök

Se alla våra vegorecept