Jordnötsrutor med choklad – enkelt raw food-godis

De här söta jordnötsrutorna med bland annat dadlar, nötter och bananer bakar du helt utan ugn. Snabbt och lättfixat till fikan!

Recept och foto: Peter Dahlberg

Jordnötsrutor, 14-16 stycken

Botten:
2 dl paranötter
8-10 färska dadlar
1/2 dl kakao
1/2 tsk flingsalt
2 krm vaniljpulver
1/4 dl kakaonibs

Fyllning:
2 mogna ekologiska bananer
1 dl ekologiskt jordnötssmör
1/4 dl carobpulver eller kakao
1/2 dl kokosolja
1 krm vaniljpulver
2 msk agavesirap
1/2 tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Botten: Mixa paranötterna till ett fint pulver. Kärna ur dadlarna och tillsätt tillsammans med kakao, flingsalt och vaniljpulver, mixa till en jämn smet. Mixa försiktigt ner kakaonibsen. Tryck ut smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper, ställ i frysen.
  2. Fyllning: Mixa bananerna noga till en jämn puré utan klumpar. Tillsätt resterande ingredienser, mixa till en jämn smet.
  3. Bred smeten över dadelbottnen från frysen och toppa med lite kakaonibs, flingsalt och paranötter. Låt stelna i frysen ca 2 timmar. Skär upp i valfritt stora bitar.