Tabbouleh med dinkel – smakrik sallad med nordisk twist

Mättande sallad med smaker från Mellanöstern, mycket grönt och en nordisk twist i form av kokt dinkel. Ät salladen som den är eller servera som en sidorätt.

Recept: Lone Kjær
Foto: Columbus Leth

Tabbouleh med dinkel, mynta och persilja

4 portioner:

100 g dinkel
250 g körsbärstomater
1 rödlök
1 röd paprika
1 gurka
1 knippe vårlök
5 kvistar mynta
5 kvistar persilja
1 vitlöksklyfta
1 msk vinäger
2 msk olivolja
Flingsalt, peppar

Gör så här:

  1. Skölj dinkeln och koka enligt anvisningar på förpackningen. Kyl dinkeln.
  2. Skär tomaterna i fjärdedelar. Finhacka löken och skär paprikan i små tärningar. Dela gurkan på längden och skär i små tärningar. Skär vårlök. Hacka örterna och pressa ner vitlöken.
  3. Blanda grönsakerna med dinkel, örter och pressad vitlök.
  4. Krydda med vinäger, olivolja, flingsalt och peppar.

Tips: Om du har rester av kokt bulgur, couscous eller ris kan du använda det istället för dinkel.

Per portion: 211 kcal, 5 g protein, 8 g fett, 26 g kolhydrater, 5 g fibrer
Mjölkfri, antioxidantrik
Vitaminer: C, E, folat, B6, niacin, B1
Mineraler: Fosfor, magnesium, kalium zink, järn