Mättande sallad med smaker från Mellanöstern, mycket grönt och en nordisk twist i form av kokt dinkel. Ät salladen som den är eller servera som en sidorätt.
Recept: Lone Kjær
Foto: Columbus Leth
Tabbouleh med dinkel, mynta och persilja
4 portioner:
100 g dinkel
250 g körsbärstomater
1 rödlök
1 röd paprika
1 gurka
1 knippe vårlök
5 kvistar mynta
5 kvistar persilja
1 vitlöksklyfta
1 msk vinäger
2 msk olivolja
Flingsalt, peppar
Gör så här:
- Skölj dinkeln och koka enligt anvisningar på förpackningen. Kyl dinkeln.
- Skär tomaterna i fjärdedelar. Finhacka löken och skär paprikan i små tärningar. Dela gurkan på längden och skär i små tärningar. Skär vårlök. Hacka örterna och pressa ner vitlöken.
- Blanda grönsakerna med dinkel, örter och pressad vitlök.
- Krydda med vinäger, olivolja, flingsalt och peppar.
Tips: Om du har rester av kokt bulgur, couscous eller ris kan du använda det istället för dinkel.
Per portion: 211 kcal, 5 g protein, 8 g fett, 26 g kolhydrater, 5 g fibrer
Mjölkfri, antioxidantrik
Vitaminer: C, E, folat, B6, niacin, B1
Mineraler: Fosfor, magnesium, kalium zink, järn
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-
Picklad svamp med smak av lime och peppar
-
3 recept med maskrosor: ”Ogräset” är nyttigare än du tror
-
Nyttig bovetegröt med äpple, valnötter och mandelmjölk
-
Rosa smoothiebowl med färska bär och hemgjord granola
-
Overnight oats med frukt och färska bär – busenkel frukost som smakar efterrätt
-
Krämig svampsoppa med balsamico och timjankrutonger