Fyllda auberginerullar med fetaostkräm, valnötter och granatäpple

Bjud in till ett grönare glöggmingel med läckra små vegorätter. Auberginerullarna med fetaostkräm blir ett lite matigare tilltugg med spännande smaker.

Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén

Att salta ur auberginen gör att man får bort en aningens bitter smak och påbörjar tillagningen. Man behöver inte salta auberginen mer efteråt. Sumak, som rätten toppas med på slutet, kommer från ett bär och är vanlig i Mellanöstern, vid Medelhavet och i arabisk mat där den används för att sätta en fin syrlig smak på maten.

Auberginerullar med fetaostkräm, 12 portioner

2 st aubergine
2 msk havssalt, oraffinerat
200 g fetaost, växtbaserad går också bra
2 dl yoghurt, 10 %
1 msk olivolja
½ tsk örtsalt
1 granatäpple
1 kruka koriander eller persilja
2 dl rostade valnötter
½ citron, zest

Till servering:
Granatäppelsirap
Sumak

Så här gör du fetaostfyllda auberginerullar

  1. Använd en mandolin och skär auberginerna tunt, ca 2-3 mm, på längden. Ca 30 skivor.
  2. Lägg i ett durkslag och strö över saltet. Låt stå 20 minuter.
  3. Sätt ugnen på 150 grader.
  4. Skölj auberginen i rinnande vatten. Lägg på en kökshandduk för att torka.
  5. Lägg auberginen på en plåt, de kan ligga lite omlott, så att en plåt räcker. Pensla med olivolja. Baka av i ca 20 minuter tills auberginen mjuknat.
  6. Smula fetaosten ner i yoghurten, blanda i olivolja och örtsalt. Ställ svalt till servering.
  7. Slå ur kärnorna ur granatäpplet. Hacka koriander och valnötter grovt. Blanda koriander med granatäpple, valnötter och citronzest.
  8. När auberginen svalnat, bre ut ett lager av fetaoströran och toppa med granatäpple/nötter/örterna. Rulla ihop och placera direkt på ett serveringsfat. Ringla över granatäppelsirap och strö över sumak.