Ge dig själv en riktigt bra start på dagen med en stor skål gröt toppad med allt du tycker är gott! Gröten gör vi på hirs, ett sädesslag som är naturligt glutenfritt och fullt av vitaminer och mineraler.
Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén
Frukostgröt med hirs, 4 portioner
2 ½ dl hirs
6 dl vatten
1 msk ghee
1 tsk gurkmeja
½ tsk havssalt
2 dl kokosmjölk
Tillbehör
kokosyoghurt
yaconsirap
valnötter
bär, svartavinbär, blåbär, körsbär, skott, honungskrasse
Så här gör du hirsgröt
- Skölj hirsen tre gånger genom att lägga den i en kastrull och häll på vatten, ruska runt med fingrarna och häll av.
- Tillsätt vatten, ghee, gurkmeja och salt, koka upp och koka därefter hirsen på låg värme i ca 20 minuter, rör om då och då.
- Tillsätt kokosmjölk och låt hirsen koka ytterligare 10 minuter till önskad konsistens.
- Servera med bär, färska eller från frysen, kokosyoghurt, hackade nötter och ringla över yaconsirap (höjer blodsockret långsamt och är rik på prebiotika, utvinns ur roten från yaconväxten)
Vad är hirs?
Förutom dess fiberinnehåll är hirs rikt på vitaminer och mineraler som kalcium, koppar, järn, magnesium, mangan, fosfor, kalium och selen. Hirs är en utmärkt källa till B-vitaminerna folat, pantotensyra, niacin, riboflavin och B6, samt vitaminerna C, E, och K.
Hirsprotein har fler essentiella aminosyror (proteinets byggstenar) än de flesta andra spannmål och är särskilt rikt på den semi-essentiella aminosyran cystein (som har antioxidantegenskaper) och den essentiella aminosyran metionin (som spelar en nyckelroll i att generera andra proteiner och molekyler).
Näringsinnehåll hirsgröt
Per portion: 292 kcal, 6 g protein, 13 g fett, 35 g kolhydrater, 2 g fibrer
Glutenfri
Vitaminer: B1, B6, niacin, B2
Mineraler: Zink, fosfor, magnesium, järn
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-
Slät soppa med spenat, broccoli och ärtor – värmande gott
-
Sötpotatisnudlar med misodressing
-
Grön durrasallad med brysselkål och krämig rödbetsdressing
-
Krämig frukostgröt på hirs, gurkmeja och kokosmjölk
-
Kålrabbi med färskost och fikontopping: Vinterns vackraste tilltugg
-
Fyllda auberginerullar med fetaostkräm, valnötter och granatäpple