Durrasallad med grönsaker och rödbetsdressing.

Grön durrasallad med brysselkål och krämig rödbetsdressing

Durra tillhör växtfamiljen gräs. Den är naturligt fri från gluten, rik på mineraler och god att använda i sallader, grytor och även att baka med. Vår härligt gröna durrasallad gör vi extra god med bland annat brysselkål, avokado och en läckert rosa rödbetsdressing.

Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén

Durrasallad, 4 portioner

2 dl durrakorn, blötlagda 2 timmar
1 tsk spirulina
1 tsk örtsalt
1 citronzest
2 msk olivolja/avokadoolja
½ tsk svartpeppar
300 g brysselkål
2 msk avokadoolja, eller smör/ghee
till stekning
Havssalt och svartpeppar

Rödbetsdressing, ca 3 dl
1/3 dl äppelcidervinäger
½ rödbeta, rå
1 msk dijon
1 tsk örtsalt
½ tsk svartpeppar
1 dl kokosolja
1 dl kokosyoghurt eller kokosmjölk

Tillbehör
2 avokado
1 dl surkål
1 knippe dill
2 msk kapris
1 dl rostade hasselnötter
rödbetsgroddar

Så här gör du durrasallad

  1. Mixa samtliga ingredienser till dressingen i en blender eller med en stavmixer till en jämn fluffig dressing. Förvara svalt till servering. Håller en vecka i kylskåp.
  2. Skölj den blötlagda durran och koka den i nytt vatten cirka 20 minuter.
  3. Ansa brysselkålen under tiden och dela dem på mitten. Stek på medelhög värme i ca 10 minuter, rör om då och då. Salta och peppra.
  4. Häll av vattnet från durran och låt svalna.
  5. Tillsätt smaksättare som spirulina, örtsalt, citronzest, olivolja och svartpeppar. Rör runt så att alla smaker blandar sig.
  6. Servera durra och brysselkål med avokado, surkål, dill, kapris, hasselnötter, groddar och rödbetsdressing.

Näringsberäkning

Per portion: 731 kcal, 9 g protein, 64 g fett, 27 g kolhydrater, 11 g fibrer
Mjölkfri, glutenfri, antioxidantrik
Vitaminer: E, folat, C, B6, niacin
Mineraler: Magnesium, kalium, fosfor, zink