Durra tillhör växtfamiljen gräs. Den är naturligt fri från gluten, rik på mineraler och god att använda i sallader, grytor och även att baka med. Vår härligt gröna durrasallad gör vi extra god med bland annat brysselkål, avokado och en läckert rosa rödbetsdressing.
Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén
Durrasallad, 4 portioner
2 dl durrakorn, blötlagda 2 timmar
1 tsk spirulina
1 tsk örtsalt
1 citronzest
2 msk olivolja/avokadoolja
½ tsk svartpeppar
300 g brysselkål
2 msk avokadoolja, eller smör/ghee
till stekning
Havssalt och svartpeppar
Rödbetsdressing, ca 3 dl
1/3 dl äppelcidervinäger
½ rödbeta, rå
1 msk dijon
1 tsk örtsalt
½ tsk svartpeppar
1 dl kokosolja
1 dl kokosyoghurt eller kokosmjölk
Tillbehör
2 avokado
1 dl surkål
1 knippe dill
2 msk kapris
1 dl rostade hasselnötter
rödbetsgroddar
Så här gör du durrasallad
- Mixa samtliga ingredienser till dressingen i en blender eller med en stavmixer till en jämn fluffig dressing. Förvara svalt till servering. Håller en vecka i kylskåp.
- Skölj den blötlagda durran och koka den i nytt vatten cirka 20 minuter.
- Ansa brysselkålen under tiden och dela dem på mitten. Stek på medelhög värme i ca 10 minuter, rör om då och då. Salta och peppra.
- Häll av vattnet från durran och låt svalna.
- Tillsätt smaksättare som spirulina, örtsalt, citronzest, olivolja och svartpeppar. Rör runt så att alla smaker blandar sig.
- Servera durra och brysselkål med avokado, surkål, dill, kapris, hasselnötter, groddar och rödbetsdressing.
Näringsberäkning
Per portion: 731 kcal, 9 g protein, 64 g fett, 27 g kolhydrater, 11 g fibrer
Mjölkfri, glutenfri, antioxidantrik
Vitaminer: E, folat, C, B6, niacin
Mineraler: Magnesium, kalium, fosfor, zink