Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén
Sötpotatisnudelsallad med broccoli och misodressing, 2 portioner
100 g sötpotatisnudlar
500 g broccoli
1 msk olivolja/kokosolja
1 tsk örtsalt
½ tsk svartpeppar
Hampasmul
½ dl hampafrön, skalade
½ dl B-jäst
½ tsk örtsalt
½ citron, zesten
Misodressing, ca 3 dl
2 msk ljus miso
3 msk ljus tahini
½ tsk svartpeppar
1 tsk örtsalt
½ citron, zest och juice
½ dl olivolja
1 dl vatten
Till servering
strimlad vattenmelonrättika, rättika eller kålrabbi
mjölksyrade grönsaker
tempeh
venekrasse
Så här gör du nudelsallad med broccoli och misodressing
- Blanda samtliga ingredienser till hampasmulet i en skål.
- Använd en blender eller stavmixer och mixa samman samtliga ingredienser till misodressingen. Förvara svalt i en glasburk med lock. Håller minst 1 vecka.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet.
- Skär broccolin i mindre bitar, vänd runt i kokosolja, örtsalt och svartpeppar. Baka av i ugnen ca 20 minuter.
- Blanda nudlarna med några matskedar av dressingen.
- Servera med nudlar som toppas av broccoli, strimlad rättika, mjölksyrade grönsaker, lättstekt tempeh, hampasmul och krasse.
Näringsberäkning
Per portion: 798 kcal, 21 g proteiner, 53 g fett, 56 g kolhydrater, 13 g fibrer
Mjölkfri, glutenfri, antioxidantrik
Vitaminer: C, B1, E, folat, niacin, B2, B6
Mineraler: Magnesium, fosfor, zink, järn, kalium
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-
Saftigt morotsbröd med chiafrön och havre
-
Fem goda vegosoppor att laga i höst: Nyttigt och budgetvänligt
-
Tomatsallad med chili, lime och koriander – spännande smaker på enkelt vis
-
Vegetarisk curry med blomkål och kikärtor – nyttigt och lättlagat
-
Ugnsrostade rotfrukter med honung och rosmarin
-
Ugnsbakade körsbärstomater med vita bönor och fetaost