Sötpotatisnudlar med misodressing

Koreanska sötpotatisnudlar har en god konsistens och ger en härlig mättnadskänsla. De går oftast att hitta i asiatiska matbutiker. Här använder vi dem till en läcker nudelsallad med broccoli, misodressing och hampasmul.

Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén

Sötpotatisnudelsallad med broccoli och misodressing, 2 portioner

100 g sötpotatisnudlar
500 g broccoli
1 msk olivolja/kokosolja
1 tsk örtsalt
½ tsk svartpeppar

Hampasmul
½ dl hampafrön, skalade
½ dl B-jäst
½ tsk örtsalt
½ citron, zesten

Misodressing, ca 3 dl
2 msk ljus miso
3 msk ljus tahini
½ tsk svartpeppar
1 tsk örtsalt
½ citron, zest och juice
½ dl olivolja
1 dl vatten

Till servering
strimlad vattenmelonrättika, rättika eller kålrabbi
mjölksyrade grönsaker
tempeh
venekrasse

Så här gör du nudelsallad med broccoli och misodressing

  1. Blanda samtliga ingredienser till hampasmulet i en skål.
  2. Använd en blender eller stavmixer och mixa samman samtliga ingredienser till misodressingen. Förvara svalt i en glasburk med lock. Håller minst 1 vecka.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet.
  5. Skär broccolin i mindre bitar, vänd runt i kokosolja, örtsalt och svartpeppar. Baka av i ugnen ca 20 minuter.
  6. Blanda nudlarna med några matskedar av dressingen.
  7. Servera med nudlar som toppas av broccoli, strimlad rättika, mjölksyrade grönsaker, lättstekt tempeh, hampasmul och krasse.

Näringsberäkning

Per portion: 798 kcal, 21 g proteiner, 53 g fett, 56 g kolhydrater, 13 g fibrer
Mjölkfri, glutenfri, antioxidantrik
Vitaminer
: C, B1, E, folat, niacin, B2, B6
Mineraler: Magnesium, fosfor, zink, järn, kalium