Slät soppa med spenat, broccoli och ärtor – värmande gott

En värmande skål soppa är alltid välkommet, inte minst under årets kallaste månader. Prova den här gröna supersoppan som innehåller potatis, broccoli, spenat och ärtor. Näringspackat och gott!

Av: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft

Soppa med spenat, broccoli och ärtor

4 portioner

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 bakpotatisar
1 msk olja
500 g broccoli
1 liter grönsaksbuljong
250 g babyspenat
400 g tinade ärtor

Garnering:
4 msk solroskärnor
4 msk grekisk yoghurt
1 msk olivolja

Så här gör du grön soppa med ärtor, spenat och broccoli

  1. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Skala potatis och skär den i mindre bitar.
  3. Hetta upp olja i en panna. Fräs löken och vitlöken tills löken är mjuk. Tillsätt potatis och stek i några minuter.
  4. Skölj broccolin och skär den i mindre buketter. Tillsätt broccoli och buljong i grytan, stek ett par minuter.
  5. Koka soppan under lock i 20 minuter tills potatisen är mjuk.
  6. Skölj spenaten och tillsätt den i soppan tillsammans med ärtorna. Skölj myntan och nyp bladen från stjälkarna. Tillsätt hälften av myntan i soppan och koka upp.
  7. Mixa soppan med en stavmixer till en jämn konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  8. Rosta solroskärnorna i en stekpanna tills de får lite färg. Servera soppan i skålar och garnera med grekisk yoghurt, solroskärnor och mynta. Ringla över olivolja.

Baka gott bröd till soppan: