Av: Lone Kjær
Foto: Columbus Leth
Här görs gröten på både boveteflingor och bovetekärnor, med det går lika bra att koka gröten på havregryn i stället.
LÄS ÄVEN: Dietisten förklarar: Det här kan havregryn göra för din hälsa
Bovetegröt
2 portioner
75 g bovetekärnor
2 tsk mald kanel
5 dl mandelmjölk
75 g boveteflingor
½ tsk flingsalt
Topping
1 äpple
2 msk valnötter
1 msk russin
Ev 1 msk flytande honung
Så här gör du bovetegröt
- Skölj bovetekärnorna och låt rinna av. Lägg kärnorna i en liten kastrull tillsammans med kanelen. Häll mandelmjölk över och rör om. Lägg ett lock på kastrullen och ställ i kylen till nästa morgon.
- Ta ut kastrullen ur kylskåpet. Tillsätt boveteflingor och koka gröten på svag värme under omrörning i cirka 10 minuter. Späd med lite vatten eller mer mandelmjölk om gröten är för tjock. Smaka av med flingsalt.
- Dela äpplet i fyra bitar, ta bort kärnhuset och skär äpplet i klyftor. Hacka nötterna.
- Servera gröten i skålar och toppa med äpple, valnötter och russin. Droppa lite honung över om du vill ha lite extra sötma.
Näringsberäkning:
Per portion: 388 kcal, 9 g protein, 9 g fett, 63 g kolhydrater, 7 g fibrer
Glutenfri, mjölkfri
Vitaminer: E, B2, B12, niacin, B1, B6
Mineraler: Fosfor, magnesium, kalcium, zink