Nyttig bovetegröt med äpple, valnötter och mandelmjölk

Gröt med två sorters bovete smakar riktigt gott och ger bra näring och mättnad till långt in på dagen. Blötlägg bovetekärnor kvällen innan, så att de är lätta att koka mjuka.

Av: Lone Kjær
Foto: Columbus Leth

Här görs gröten på både boveteflingor och bovetekärnor, med det går lika bra att koka gröten på havregryn i stället.

LÄS ÄVEN: Dietisten förklarar: Det här kan havregryn göra för din hälsa

Bovetegröt

2 portioner

75 g bovetekärnor
2 tsk mald kanel
5 dl mandelmjölk
75 g boveteflingor
½ tsk flingsalt
Topping
1 äpple
2 msk valnötter
1 msk russin
Ev 1 msk flytande honung

Så här gör du bovetegröt

  1. Skölj bovetekärnorna och låt rinna av. Lägg kärnorna i en liten kastrull tillsammans med kanelen. Häll mandelmjölk över och rör om. Lägg ett lock på kastrullen och ställ i kylen till nästa morgon.
  2. Ta ut kastrullen ur kylskåpet. Tillsätt boveteflingor och koka gröten på svag värme under omrörning i cirka 10 minuter. Späd med lite vatten eller mer mandelmjölk om gröten är för tjock. Smaka av med flingsalt.
  3. Dela äpplet i fyra bitar, ta bort kärnhuset och skär äpplet i klyftor. Hacka nötterna.
  4. Servera gröten i skålar och toppa med äpple, valnötter och russin. Droppa lite honung över om du vill ha lite extra sötma.

Näringsberäkning:

Per portion: 388 kcal, 9 g protein, 9 g fett, 63 g kolhydrater, 7 g fibrer
Glutenfri, mjölkfri
Vitaminer: E, B2, B12, niacin, B1, B6
Mineraler: Fosfor, magnesium, kalcium, zink

LÄS ÄVEN: Frukostsmoothies för en bra start på dagen