3 recept med maskrosor: ”Ogräset” är nyttigare än du tror

Maskrosen är nyttigare än du tror och kan användas på många sätt i matlagning. I Sydeuropa är maskrosbladen vanliga på tallriken. Varför inte göra maskrosen till en kulinarisk nyttighet här hemma också?

Text & foto: Leonarda Arcidiacono

Medelhavssallad med quinoa och hackade maskrosblad

Den här quinoasalladen är en fräsch blandning av smakrika och nyttiga ingredienser som passar bra till maskrosbiffarna du hittar längre ner, eller varför inte i en wrap.

4 portioner

4 portioner quinoa
1 hackad rödlök
2 msk kapris
1 dl gröna oliver
1 fetaost
5 dl hackade maskrosblad
½ dl rostade
pumpafrön
olivolja
1 msk smör
salt
svartpeppar
citron 

Gör så här:

1. Koka quinoan enligt anvisningarna på paketet. Hacka löken fint och skär fetaosten i tärningar.
2. Rosta pumpafrö i en stekpanna. När de börjar få färg och poppa till lägger du över dem i en djup tallrik.
3. Smält smör och bryn maskrosbladen tills de mjuknar. Blanda slutligen alla ingredienser i en stor salladsskål, salta, peppra och ringla över olivolja samt några skvättar citron. Dekorera med pumpafrön och färska maskrosblad. Servera och njut!

LÄS ÄVEN: Maskrosens naturliga fördelar: Rensar ut gifter och stöder matsmältningen

Antipasto – dente di leone

I Italien heter maskros dente di leone. vilket betyder lejontand. Antipasto – dente di leone är ett exempel på en enkel förrätt som får ditt magsystem att jubla.

2 portioner

250 g färska maskrosblad
½ citron
salt
1 tsk olivolja
torkade chiliflingor efter behag
2 små vitlöksklyftor, hackade 

Gör så här:

1. Skörda maskrosblad från lämplig plats, skölj och blötlägg dem i cirka 30 minuter om du önskar en mindre bitter smak. Observera att maskrosbladen krymper rejält när de kokas, så var inte snål med mängden.
2. Koka upp vatten. Sänk värmen för att inte koka bladen för intensivt. Lägg i hela maskrosblad och låt småkoka i 2–3 minuter. Smaka av och känn efter om stjälkarna är tuggvänliga. När de är mjuka är de klara.
3. Lägg upp maskrosbladen i en djup tallrik tillsammans med lite spad från koket. Ringla olivolja och pressa citron efter smak. Strö över hackad vitlök, salt och chiliflingor och servera.

Maskrosplättar à la siciliana

2 portioner

7 dl hackad maskros
3 ägg
1 dl finriven parmesanost
1 dl finhackad parmesanost
4 vitlöksklyftor, hackade i små
(1 mm) bitar
salt och svartpeppar efter smak 
1 msk olivolja eller smör till stekning

Gör så här:

1. Skölj maskrosbladen noga, hacka i små bitar.
2. Vispa ägg tillsammans med salt, svartpeppar och vitlök. Tillsätt riven parmesan och blanda tills allt blivit en jämn smet. Blanda slutligen i maskrosbladen och rör om.
3. Smält matfett i en stekpanna och stek plättarna på båda sidor. Ibland kan man få piffa till dem med stekspaden för att de ska hålla formen.
4. Biffarna är lika goda varma som kalla och passar bra på både picknicken och buffébordet. Ät och njut samtidigt som du gör kroppen glad!