Grillad ananas med örtsmul och kokosyoghurt

Det är gott att grilla frukt och även bär. Det naturliga sockret karamelliseras och smaken intensifieras. Ananasen är tacksam och enkel att skära upp och lägga hela klyftor på grillen. Servera med krispigt örtsmul och sval krämig yoghurt.

Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén

Grillad ananas

4 portioner

1 ananas
2 dl riven kokos
1 kruka basilika, ca 20 g
1/3 dl björksocker
1 lime, juice och zest
1 nypa havssalt

Till servering:
2 dl kokosyoghurt

Gör så här:

  1. Skär ananasen i klyftor. Blasten kan vara kvar och användas att hålla i och enkelt vända runt dem.
  2. Pensla dem lätt med lite olivolja eller smör.
  3. Grilla ananasen långsamt på glödens eftervärme.
  4. Mixa samtliga ingredienser till basilikasmulet i en matberedare. Lägg ut på en plåt och torka i ugnen, 50 grader varmluft, i ca 3 timmar. Smulet är gott att äta även utan att torkas, men då är det bäst att äta upp direkt. Torkat smul kan förvaras i en tätslutande burk i ca 2 veckor.

Näringsberäkning

Per portion: 272 kcal, 3 g protein, 20 g fett, 22 g kolh, 4 g fibrer
Glutenfri, mjölkfri, antioxidantrik Vitaminer: C, B6
Mineraler
: Magnesium, kalium, fosfor