Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén
Grillad ananas
4 portioner
1 ananas
2 dl riven kokos
1 kruka basilika, ca 20 g
1/3 dl björksocker
1 lime, juice och zest
1 nypa havssalt
Till servering:
2 dl kokosyoghurt
Gör så här:
- Skär ananasen i klyftor. Blasten kan vara kvar och användas att hålla i och enkelt vända runt dem.
- Pensla dem lätt med lite olivolja eller smör.
- Grilla ananasen långsamt på glödens eftervärme.
- Mixa samtliga ingredienser till basilikasmulet i en matberedare. Lägg ut på en plåt och torka i ugnen, 50 grader varmluft, i ca 3 timmar. Smulet är gott att äta även utan att torkas, men då är det bäst att äta upp direkt. Torkat smul kan förvaras i en tätslutande burk i ca 2 veckor.
Näringsberäkning
Per portion: 272 kcal, 3 g protein, 20 g fett, 22 g kolh, 4 g fibrer
Glutenfri, mjölkfri, antioxidantrik Vitaminer: C, B6
Mineraler: Magnesium, kalium, fosfor
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-
Tomatsallad med chili, lime och koriander – spännande smaker på enkelt vis
-
Vegetarisk curry med blomkål och kikärtor – nyttigt och lättlagat
-
Ugnsrostade rotfrukter med honung och rosmarin
-
Ugnsbakade körsbärstomater med vita bönor och fetaost
-
Grillade spetskålsknyten med fetaost- och quinoafyllning
-
Asiatisk squashpannkaka med sojadressing och sallad