Portabelloschnitzel med örtpotatis och svart vitlöksmajonnäs

Svampschnitzel är ett bra alternativ till stekt eller grillat kött. Vi har använt portabello, men det går bra med de flesta typer av svampar, till exempel champinjoner. Servera med örtig potatis och en god majo med smak av svart vitlök.

Recept och foto: Nadin Martinuzzi

Svart vitlök är vitlök som är fermenterad och värmebehandlad. Klyftorna blir svarta och har en gummiaktig konsistens. Den har en smak av svamp, balsami och lakrits. Svart vitlök finns i specialbutiker. Kan inte ersätta vanlig vitlök. Du kan använda vanlig aioli eller örtmajonnäs i stället för svart vitlöksmajonnäs.

Svampchnitzel med potatis och vitlöksmajonnäs

4 portioner

Svampschnitzel:
250 g portabellosvampar
1 vitlöksklyfta
2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk citronskal
2 tsk citronsaft
½ tsk kummin
1 tsk salt
2 msk neutral olja
2 dl vetemjöl
1 msk majsmjöl
2 tsk salt
1 msk srirachasås
4 dl lättöl
75 g panko eller torra krossade brödsmulor
2 msk sesamfrön
2 msk neutral stekolja

Örtpotatis:
400 g delikatesspotatis
2 msk smör
3 dl hackade färska örter, gräslök, persilja och dill

Svart vitlöksmajonnäs:
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
2 tsk vinäger eller citronsaft
4 svarta vitlöksklyftor (se tips)
2,5 dl solrosolja
1 tsk flingsalt
½ tsk peppar

Till servering:
Valfria grönsaker
Citronklyftor
Salt

Gör så här:

  1. Skär svampen i skivor. Pressa vitlöksklyftorna, blanda med paprikapulver, citronskal, salt och olja, vänd svampskivorna i blandningen.
  2. Vispa ihop vetemjöl, majsmjöl, salt, srirachasås och öl, låt svälla i 15 minuter.
  3. Blanda panko och sesamfrön på en tallrik. Doppa skivorna i smeten och vänd dem i pankoblandningen.
  4. Hetta upp olja och stek svampskivorna tills de är gyllene.
  5. Örtpotatis: Skrubba och koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk, häll av vattnet, torka potatisen torr och vänd runt dem med smör och örter.
  6. Vitlöksmajonnäs: Lägg ägg, senap, vinäger, vitlöksklyftor, olja, salt och peppar i en hög smal cylinder som hör till stavmixern. Bearbeta blandningen till majonnäs tills den är slät och tjock. Smaka av med citronsaft eller vinäger och salt.
  7. Servera schnitzeln, örtpotatis och grönsaker med citron, salt och majonnäs.

Näringsberäkning

Per portion: 1096 kcal, 11 g protein, 88 g fett, 61 g kolhydrater, 7 g fibrer
Antioxidantrik
Vitaminer: E, C, niacin, B6, folat, A
Mineraler: Selen, kalium, fosfor