Asiatisk squashpannkaka med sojadressing och sallad

Den matiga squashpannkakan steks gyllene och serveras med en krispig sallad. Rör ihop en snabb sojadressing med chili att hälla över eller doppa pannkakan i. Det blir en god lunch eller middag.

Recept och foto: Nadin Martinuzzi

Squashpannkaka

4 portioner

Pannkakor
400 g vetemjöl
3 ägg
1 tsk salt
2 msk sesamolja
2 msk sesamfrön
5 dl vatten eller mjölk
1 tsk bakpulver
200 g squash
4 stjälkar av vårlök
2 msk neutral olja till stekning

Dressing
6 msk sojasås
3 msk risvinäger
2 msk honung
4 msk neutral olja
½ tsk torkad chili
1 vitlöksklyfta, pressad

Till servering
100 g blandad sallad
1 morot, finhackad eller riven
8 rädisor, finhackade
4 msk jordnötter, grovhackade
1 dl färsk koriander
4 limeklyftor

Gör så här:

  1. Vispa ihop mjöl, ägg, salt, sesamolja, sesamfrön, vatten och bakpulver. Låt smeten svälla i minst 20 minuter.
  2. Riv squash på ett grovt rivjärn, finhacka vårlöken och blanda i smeten. Stek pannkakorna gyllene i olja.
  3. Vispa ihop sojasås och risvinäger, honung, olja, chili och vitlök.
  4. Servera pannkakorna med sallad och råa grönsaker på toppen, häll över dressing och toppa med jordnötter och koriander. Servera med limeklyftor.

Näringsberäkning

Per portion: 825 kcal, 20 g protein, 41 g fett, 89 g kolhydrater, 8 g fibrer
Glutenfri, kan göras mjölkfri, antioxidantrik
Vitaminer: E, niacin, folat, A, B1, C
Mineraler: Selen, fosfor, zink, magnesium