Recept: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft
Bakade tomater med bönor och feta
4 portioner
400 g avrunna kikärter
400 g avrunna stora vita bönor (smörbönor)
3 vitlöksklyftor
500 g körsbärstomater
2 msk tomatpuré
1 msk rökt paprika
½ dl olivolja
Salt, peppar
2 msk granatäppelsirap
100 g fetaost
1 knippe mynta
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader. Lägg kikärterna och smörbönorna i en ugnssäker form.
- Skala vitlöksklyftorna och hacka dem fint. Skölj tomaterna och lägg dem i formen tillsammans med vitlöken.
- Blanda tomatpuré med rökt paprika och olivolja. Tillsätt tomatpuréblandningen i formen och blanda väl. Krydda med salt och peppar.
- Placera formen i mitten av ugnen och baka tomaträtten i 35 minuter, tills tomaterna börjar spricka och saften släpps ut.
- Smula fetaosten över rätten och droppa över granatäppelsirap precis innan servering. Dekorera med myntablad.
Näringsberäkning
Per portion: 480 kcal, 21 g protein, 21 g fett, 45 g kolhydrater, 16 g fibrer
Glutenfri, antioxidantrik
Vitaminer: E, C, folat, B6, niacin, A, B2, B1, B12
Mineraler: Selen, zink, magnesium, kalium, kalcium, fosfor, järn
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-
Ugnsrostade rotfrukter med honung och rosmarin
-
Ugnsbakade körsbärstomater med vita bönor och fetaost
-
Grillade spetskålsknyten med fetaost- och quinoafyllning
-
Asiatisk squashpannkaka med sojadressing och sallad
-
Portabelloschnitzel med örtpotatis och svart vitlöksmajonnäs
-
Smakrik ramen med miso, tofu och grönsaker