Ugnsbakade körsbärstomater med vita bönor och fetaost

Den här lättlagade och smakrika rätten kan du äta med en bit bröd. Låt den bli en del av buffébordet eller servera till pasta för en matig middag.

Recept: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft

Bakade tomater med bönor och feta

4 portioner

400 g avrunna kikärter
400 g avrunna stora vita bönor (smörbönor)
3 vitlöksklyftor
500 g körsbärstomater
2 msk tomatpuré
1 msk rökt paprika
½ dl olivolja
Salt, peppar
2 msk granatäppelsirap
100 g fetaost
1 knippe mynta

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg kikärterna och smörbönorna i en ugnssäker form.
  2. Skala vitlöksklyftorna och hacka dem fint. Skölj tomaterna och lägg dem i formen tillsammans med vitlöken.
  3. Blanda tomatpuré med rökt paprika och olivolja. Tillsätt tomatpuréblandningen i formen och blanda väl. Krydda med salt och peppar.
  4. Placera formen i mitten av ugnen och baka tomaträtten i 35 minuter, tills tomaterna börjar spricka och saften släpps ut.
  5. Smula fetaosten över rätten och droppa över granatäppelsirap precis innan servering. Dekorera med myntablad.

Näringsberäkning

Per portion: 480 kcal, 21 g protein, 21 g fett, 45 g kolhydrater, 16 g fibrer
Glutenfri, antioxidantrik
Vitaminer
: E, C, folat, B6, niacin, A, B2, B1, B12
Mineraler: Selen, zink, magnesium, kalium, kalcium, fosfor, järn