En skål med vegetarisk currygryta gjord på blomkål.

Vegetarisk curry med blomkål och kikärtor – nyttigt och lättlagat

Vill du få in mer grönsaker på tallriken är en vegetarisk currygryta den perfekta måltiden. Här har vi bland annat använt blomkål, potatis och kikärtor men du kan med fördel blanda ner andra grönsaker du råkar ha hemma. Toppa din blomkålscurry med lime och koriander.

Recept och foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Vegetarisk curry med blomkål, 4 portioner

1 stor blomkål
4 stora potatisar
2 vitlöksklyftor
1 cm färsk ingefära
1 dl vatten
1 gul lök
0,5 röd chili
1 burk kikärtor
2 msk olja
2 tsk gurkmeja
2 tsk spiskummin
2 tsk koriander
2 msk garam masala-sås
150 g spenat
0,5 tsk salt

Till servering
Färsk koriander
0,5 lime

Så här lagar du vegetarisk curry:

  1. Skär potatisen i tärningar och blomkålen i små buketter.
  2. Koka potatitisen mjuk, gör samma sak med blomkålen i en annan kastrull.
  3. Låt kikärtorna rinna av. Finhacka lök, chili och ingefära.
  4. Hetta upp oljan i en stor kastrull. Fräs lök, chili och ingefära. Tillsätt alla kryddor och rör om väl.
  5. Tillsätt potatis, blomkål, kikärtor och vattnet och låt detta sjuda i några minuter. Tillsätt spenaten mot slutet. Smaka av med salt och peppar efter smak.
  6. Pressa lite limesaft över och dekorera med färsk koriander. Servera.