Tomatsallad med chili, lime och koriander – spännande smaker på enkelt vis

En blandning av sött och syrligt i denna läckra tomaträtt. Kanske har du olika tomater från din köksträdgård, då är det bara att blanda i den här rätten.

Recept och foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Tomatsallad med chili, 2 portioner

5 vanliga tomater

Dressing
30 g smör
2 dl sojasås
0,5 röd chili
3 msk färsk koriander
1 lime
2 tsk socker

Till servering
3 msk sesamfrön, rostade

Så här gör du en enkel tomatsallad:

  1. Smält smöret i en liten kastrull tills det får en ljusbrun färg. Låt svalna.
  2. Finhacka chili och koriander.
  3. Smält sockret i en kastrull och tillsätt sojasås. Låt sjuda upp. Dra det åt sidan och tillsätt limesaften.
  4. Smaka av med chili och koriander. Tillsätt det smälta smöret i slutet.
  5. Skär tomaterna i tunna skivor och lägg dem på en tallrik för varje gäst.
  6. Ringla över dressingen före servering och strö över rostade sesamfrön.