Saftigt morotsbröd med chiafrön och havre

Med riven morot i degen blir brödet riktigt saftigt och gott. Baka gärna ett par extra limpor och frys in när du ändå är igång. Morotsbrödet är perfekt till frukost, mellanmål eller när det vankas soppmiddag.

Recept och foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Morotsbröd, 2 limpor, ca 12 skivor/bröd

450 g fullkornsmjöl
Ca 400 g vetemjöl
60 g havregryn
150 g chiafrön
2 tsk salt
1 påse torrjäst
5 dl vatten
1 dl äppeljuice
3 msk olja
3 morötter

Så här bakar du morotsbröd:

  1. Lägg alla torra ingredienser i en matberedare med bakkrok. Blanda ihop.
  2. Riv morötterna grovt på ett rivjärn. Tillsätt dem i mjölet.
  3. Blanda ljummet vatten, äppeljuice och olja i ett litermått. Häll det i mjölet under omrörning. Se till att degen är lite klibbig.
  4. Låt maskinen knåda i cirka 10 minuter. Detta är viktigt för att få en fluffig och bra deg. Justera med vetemjöl.
  5. Ställ degen på en varm plats för att jäsa i ca en timme.
  6. Lägg degen på en mjölad bakplåt. Dela den i två lika stora delar och knåda ihop den. Klä två limpformar med bakplåtspapper. Vik degen till limpor och lägg dem i formarna. Ställ dem på en varm plats med en handduk över och låt dem jäsa i en halvtimme.
  7. Förvärm ugnen till 240 grader, över- och undervärme. Skär gärna ett par snitt i bröden innan du sätter in dem i ugnen. Placera brödformarna längst ner i ugnen. Skruva ner temperaturen till 210 grader och grädda bröden i cirka 40 minuter. Kontrollera om de är klara genom att knacka lätt på undersidan. Du bör höra ett ihåligt ljud. Låt svalna på galler.