Julfocaccia med fikon och rosmarin

Nybakad gör sig denna focaccia bäst och det fina är den långa jästiden som möjliggör att förbereda den i god tid. Toppa med dina favoriter som olika örter, lökar, picklat grönt, russin, äpple, päron eller klassiska oliver.

Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén

Julfocaccia, 10 portioner

20 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
1 dl olivolja
4 dl rårismjöl
2 dl durramjöl
4 msk fiberhusk
1 tsk havssalt

Garnering
1 fikon
1 rosmarin
1 kapris
1 záatar, kryddblandning från Mellanöstern med sumac, rostade sesamfrön, oregano, timjan, havssalt och aningens svartpeppar
½ dl olivolja med ½ g saffran

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke och blanda ut med vattnet.
  2. Rör därefter i olivolja, rårismjöl, durramjöl, fiberhusk och salt, använd en träslev eller slickepott och rör till en jämntjock deg. Den tjocknar under tiden du rör.
  3. Klä en plåt med bakplåtspapper och tryck ut degen till ca 2 centimeter tjock deg.
  4. Täck plåten med plastfilm och jäs i 90 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Garnera din focaccia med fikon, kapris, rosmarin och massor av olivolja, gärna med saffran som malts i en mortel.
  7. Baka av focaccian i 20 minuter. Serveras direkt.