Fylld portabello med spenat, fetaost och za’atar

Fyllda svampar är en underbar vegetarisk rätt med massor av umami och smak. Spenat, fetaost och za´atar passar bra till portabellon.

Recept: Mira Arkin
Foto: Chris Tonnesen

4 portioner

8-12 portobellosvampar
olivolja
salt och svartpeppar
1 lök
1 klyfta vitlök
300 g spenatblad
200 g fetaost
50 g ströbröd
2 msk za’atar

Gör så här:

  1. Rensa svamparna om det finns jord på dem. Lossa försiktigt de rena stjälkarna och spara dem. Lägg svamparna med ovansidan nedåt och droppa på lite olivolja.
    Krydda med salt och peppar, förbaka sedan svamparna i ugnen i 12 minuter vid 200 grader.
  2. Skala under tiden löken och vitlöksklyftan. Skär löken i små tärningar, hacka vitlöken fint. Rensa spenaten noggrant – lägg den eventuellt i blöt i kallt vatten en stund.
  3. Torka spenaten ordentligt, använd eventuellt en salladsslunga. Skär av stjälkarna från spenatbladen, lägg bladen åt sidan, skär sedan stjälkarna i mindre bitar. Skär nu även svampstjälkarna till mindre bitar.
  4. Varm några droppar olja i en panna och fräs löken tillsammans med svamp- och spenatstjälkar i ett par minuter. Tillsätt vitlök och spenatblad och fortsätt att fräsa till spenaten sjunker ihop.
  5. Låt blandningen svalna lite innan du blandar den med smulad fetaost, ströbröd och za’atar.
  6. Fyll svamparna med blandningen och baka klart dem i ugnen i 10 minuter. Strössla över extra za’atar vid servering.