Ugnsrostad aubergine med fetaost och kikärtor

Ugnsrostad aubergine toppad med kikärtor, fetaost och vitlök. Allt serveras på en bädd av rostade tomater. Bjud hem vännerna eller unna dig själv en riktigt god middag!

Recept: Lena Söderström
Foto: Eva Hildén

Auberginer i ugn med kikärtor & feta

4 portioner

300 g cocktailtomater
4–5 vitlöksklyftor
1/2 citron, färskpressad saft
3–4 msk olivolja
1 tsk flingsalt
2 stora auberginer
peppar

Topping
1 burk kikärtor, 400 g, sköljda
2 vitlöksklyftor, pressade
100–150 g fetaost, grovsmulad
2 msk olivolja
salt, peppar

Servering och garnering
4–5 msk finhackade örter
1 dl olivolja
oreganokvistar
2 dl crème fraiche
grön sallad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg tomater och vitlök i en långpanna, gärna med bakplåtspapper. Droppa över citronsaften och hälften av oljan. Salta. Rosta tomaterna i mitten av ugnen ca 15 minuter.
  3. Dela auberginerna. Skär aubergineköttet med en liten vass kniv i ett rutmönster ända ner till skalet utan att skada det. Lägg auberginehalvorna på tomatbädden. Pensla med rest­en av oljan. Salta och peppra. Rosta i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
  4. Topping: Mät upp avrunna kik­ärtor, vitlök och fetaost i en bunke. Ringla över oljan, salta och peppra. Blanda försiktigt.
  5. Fördela blandningen över auberginerna. Öka ugnstemperaturen till 225 grader. Baka auberginerna i mitten av ugn­en ca 15 minuter, eller tills de är mjuka och har fått fin färg.
  6. Servering och garnering: Blanda örter och olja. Ringla hälften av örtoljan över auberginerna. Toppa med oreganokvistar. Servera med resten av ört­oljan, crème fraiche och sallad.