Panerad tofu på spett med salsa

Dessa smakrika tofu-spett passar lika bra till minglet som till buffén eller middagsbjudningen.

Recept: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén

10 portioner

Tofu 500 g
1 dl kokosolja till stekning/fritering
Spett

Marinad

½ dl barbecuesås
½ dl tamari
1 tsk chilipulver
1 msk finriven ingefära
1 msk äppelcidervinäger

Till panering

1 ägg, veganskt alternativ finns
1 dl rismjöl
2 dl panko, glutenfritt alternativ finns

Salsa

100 g tomat
4 st dadlar ca 40 g
1 lime zest och juice
3 skivor picklad jalapeño
alternativt ¼ färsk röd
¼ dl soja,
2 msk tahini, jordnötssmör
eller mandelsmör
½ dl vatten
Havssalt till avsmakning

Gör så här:

  1. Skär tofun i centimetertjocka långsmala bitar.
  2. Vispa samman marinaden. Placera tofu och marinad i en plastpåse, vänd runt så att allt blandas. Marinera helst ett dygn.
  3. Vänd tofubitarna i rismjöl, ägg och sen panko. Jag använder två gafflar.
  4. Hetta upp kokosolja i en stekpanna och stek tofun på medelhög värme runt om.
  5. Trä upp på spett, toppa med en oliv, tomat eller annan grönsak.
  6. Servera med salsa. Mixa samtliga ingredienser till salsan med en stavmixer eller i en blender.
  7. Smaka av och tillsätt aningens med salt om det behövs.
  8. Förvara svalt till servering.