Så känner du igen de vanligaste fotproblemem

Smärta i tår, stelhet och inlägg som inte hjälper? Ibrahim Turan, docent i ortopedi, förklarar de vanligaste fotproblemen och hur man på bästa sätt behandlar dem.

Smärta i tår, stelhet och inlägg som inte hjälper? Ibrahim Turan, docent i ortopedi, förklarar de vanligaste fotproblemen och hur man på bästa sätt behandlar dem.

Text: Kristina Müller Foto: Getty Images

1. Hammartå

Vad det? Någon av småtårna, oftast den brevid stortån, blir böjd och får en krokig ställning. Det gör ont och bildas lätt förhårdnader. Det kan också vara svårt att hitta skor som passar.

Vad är orsaken? Oftast för trånga skor. Tån blir krokig när främre fotvalvet sjunker ner. Hammartå kan också orsakas av reumatism. Men genom nya behandlingsmetoder har tådeformiteter minskat hos reumatiker, enligt Ibrahim Turan.

Vad kan man göra åt det? I början kan man prova hålfotsinlägg. Men hjälper inte det krävs en enkel operation, där en bit av den böjda leden avlägsnas.

Vad blir resultatet? Oftast blir det mycket lyckat. Konvalescensen är två veckor i bandage, men den som har kontorsarbete kan börja jobba nästan direkt efteråt.

2. Hallux rigidus

Vad är det? Artros i stortåns grundled. Förslitningar i brosket gör tån stel, vilket leder till värk och dålig rörlighet. Och när det väl har börjat försämras tillståndet gradvis hela tiden.

Vad är orsaken? Dåliga skor och/eller trauman, som till exempel för hårt idrottande. Fotbollsspelare som sparkar hårt och mycket på bollen får ofta artros i stortån, men det är också vanligt hos löpare.

Vad kan man göra åt det? Den fina ledytan går inte att få tillbaka med kirurgi eller medicinering. För en del kan det hjälpa med operation där leden helt eller delvis tas bort. Tån kan också stelopereras men i dag finns ingen riktigt bra behandlingsmetod.

Vad blir resultatet? Det är ungefär 50 procents chans att de operativa ingreppen lyckas, men man kan inte garantera smärtfrihet efter operation. Konvalescensen är cirka två veckor.

3. Hallux valgus

Vad är det? Hallux valgus är det absolut vanligaste fotproblemet och det som de flesta kvinnor söker hjälp för. Stortån är snedställd, vilket leder till en onormal benknöl vid stortåns grundled. Leden blir förstorad och pressar tån mot de övriga tårna. Resultatet blir värk, svullnad, ömhet och ofta lite röd och inflammerad hud och så småningom också svårt att få ner fötterna i skor.

Vad är orsaken? Genetiken spelar stor roll. Har mormor, mamma eller moster hallux valgus är risken stor att också du får det. Smala skor påskyndar förloppet och tvingar stortån inåt så att det blir en permanent felställning. Använder du dessutom högklackat ökar belastningen ytterligare och problemet förvärras.

Vad kan man göra åt det? Undvik spetsiga och högklackade skor och använd silikontåspridare som minskar felställningen. Om det inte hjälper är operation nödvändig. Ju tidigare den görs, desto bättre blir resultatet. Ingreppet görs på en kvart. Knölen sågas bort, felställningen rättas till och tån fixeras med en skruv.

Vad blir resultatet? 90 till 95 procent av operationerna blir lyckade. God stabilitet uppnås och patienten kan gå på foten nästan direkt efter operationen. Konvalescensen är sex veckor. Den som har kontorsarbete kan oftast gå tillbaka till jobbet efter en till två veckor.

4. Mortons neurinom

Vad är det? En nerv i foten som ligger i kläm, oftast mellan tredje och fjärde tån. Resultatet blir att nerven blir tjock och inflammerad. Symtomen är stickningar, domningar och en huggande smärta under främre fotvalvet som strålar ut under tredje och fjärde tån.

Vad är orsaken? Oftast på trånga skor, men löpning kan också ge Mortons neurinom.

Vad kan man göra åt det? Hålfotsinlägg testas först. En kortisonspruta kan också bota inflammationen. Men hjälper inte det kan den del av nerven som är inflammerad tas bort vid operation.

Vad blir resultatet? Man blir helt smärtfri. En biverkning kan vara en liten känselnedsättning i tån, men det påverkar inte förmågan att gå. Konvalescens är ett par veckor.

5. Hälsporre (plantar faciit)

Vad är det? När senor och muskler (plantarfacian) under foten blir överbelastade uppstår en inflammation. Inflammationen gör att senan förkortas, foten smärtar och man blir morgonstel, speciellt precis när man kliver ur sängen.

Vad är orsaken? Olämpliga skor, till exempel platta skor med tunn sula som inte ger någon stötdämpning. Men hälsporre drabbar också ofta dem som idrottar mycket, som springer lopp eller fjällvandrar. En åkomma, som till skillnad från andra fotproblem, är lika vanlig bland män som bland kvinnor.

Vad kan man göra åt det? Personligt utformade hålfotsinlägg och exentrisk träning, ett speciellt stretchingprogram som stretchar ut senan, i kombination med antiinflammatorisk medicin. Om det inte hjälper kan man också använda nattskena som stretchar ut hälsenan och muskeln under foten. Operation kan göras, men Ibrahim Turan rekommenderar inte det eftersom den ofta gör mer skada än nytta. Att vara rädd om hälkudden är viktigt. Om du idrottar mycket är det bäst att använda hålfotsinlägg, bra stötdämpande skor och undvika att springa på asfalt. Det krossar fettet i hälkudden, och det fett som går förlorat går inte att bygga upp igen. Silikonhälkudde kan dämpa en aning.

Vad blir resultatet? Får man behandling tidigt så läker hälsporren ut ganska snabbt. Men har inflammationen blivit kronisk kan det ta lång tid, upp till flera månader att bli av med besvären.