Intervju med Sara Emilionie

Alla hjärtans dag i all ära, nu lanserar vi på Hälsa "Andningens dag". Hur vi andas gör nämligen stor skillnad på hur vi mår till kropp och själ.

Effekter av djupandning

● Skapar lugn och avspänning.

● Ger klarhet och tålamod.

● Reducerar gifter och slem från lungor och luftvägar.

● Underlättar blodcirkulationen.

● Stimulerar kemisk balans i hjärnan.

● Reglerar pH-värdet i kroppen.

● Reducerar osäkerhet och rädsla.

● Motverkar depression.

● Påverkar hypofysen och öppnar upp din intuition.

● Sänker blodtrycket om de djupa andetagen görs genom vänster näsborre.

● Höjer lågt blodtryck om de djupa andetagen görs genom höger näsborre.

Källa: Institutet för medicinsk yoga (IMY)

Nyfiken?

Science of Breath”, av Swami Rama

”Lär dig andas”, av Ingalill Valfridsson.

www.medicinskyoga.se

www.dharmakommunikation.se

Forskningsstudier: ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=mindful%20breathing

Hur ofta tänker du på hur du andas? Inte så ofta, eller hur? Men du är inte ensam. Många glömmer bort att andas med magen och hela 90 procent av västvärldens befolkning använder endast de övre luftorganen och således bara 10 procent av sin lungkapacitet. När vi andas ytligt hela dagarna kan det få en negativ påverkan på flera av våra kroppsliga funktioner såsom hjärta, hjärna och immunförsvar. Med en medveten, djupare andning finns många hälsovinster att kamma hem.

— Andning är det enda organ som förenar kropp och själ, som du kan kontrollera med sinnet. Den är nyckeln till vår medvetenhet. Med andningen kan vi få ner kroppen i varv genom att aktivera det parasympatiska nervsystemet, som innebär att blodtryck, puls och nivåerna av stresshormoner sjunker, må bra-hormonet oxytocin ökar och kroppens läkningsprocesser förbättras, säger yoga- och mindfulnessinstruktören Sara Emilionie, som driver företaget Dharma Kommunikation.

Hon menar att när vi andas medvetet är vi i nuet och sparar enormt mycket energi som vi annars ödslar på att grubbla, älta och oroa oss för framtiden.

— En klassisk metafor är vad som sker med ett glas grumligt vatten när vi låter det vara som det är. Så länge vi håller på att skaka det förblir det oklart och grumligt. Men om vi har tålamod att vänta så faller grumlet till botten och vattnet ovanför blir klart och rent. På samma sätt kan vi stilla sinnet genom att endast hålla kvar uppmärksamheten på ett neutralt koncentrationsobjekt tills det mentala virrvarret lagt sig, säger Sara.


ETT BRA FÖREDÖME
för djupandning är att titta på ett spädbarn.

— Nyfödda bebisar kan konsten att andas med magen! Allt vi behöver göra är att komma tillbaka till det vi en gång kunde. Vi tar 20 000 andetag per dygn, men är oftast inte medvetna om ett enda, poängterar Sara.

För att andas medvetet ska du fokusera på att fördjupa andetaget och målet är att använda både mage och bröstkorg. Men det krävs lite träning.

— Vi kan öva när och var som helst. När vi tömmer torktumlaren, väntar vid övergångsstället eller bäddar sängen. Bäst är att träna när vi redan är avslappnade. Då ökar vi sannolikheten att vi tar till medveten andning i stressade situationer, säger Sara.

En kombination av formell träning och vardagsträning är det bästa enligt henne, det vill säga medveten andning genom andningstekniker och medveten andning i vardagen.

 

 

TEXT ANNA FLODBERG
FOTO ANTON SVEDBERG