Njut av solen på ett säkert sätt – Här är maten som skyddar huden inifrån

Det råder ett dubbelt budskap när det gäller solen. Vi mår bra, blir pigga och bildar skyddande D-vitamin när vi är i dagsljus, samtidigt som överdrivet solande kan vara skadligt.

Text: Redaktionen Bild: Getty Images

Malignt melanom är bland de vanligaste cancerformerna i Sverige och har ökat med nästan 60% de senaste 10 åren. Trots det så finns det även positiva fördelar med solens strålar.

– Det tycks finnas ett samband mellan riklig solexponering och minskad risk att drabbas av vissa sjukdomar, som typ 1-diabetes, MS och flera cancerformer. Ökad D-vitaminbildning kan vara en delförklaring, men det finns också andra tänkbara orsaker. Solbestrålning påverkar även andra kroppsegna ämnen som hormonerna melatonin och testosteron samt ”må bra-substansen” serotonin, säger dr Torbjörn Åkerfeldt vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Vad händer då i kroppen när vi exponeras av solens strålar? Jo, när vi solar för mycket ökar bildningen av fria syreradikaler i huden.

– De kan skada cellernas arvsmassa, DNA, vilket kan bana vägen för hudcancer. Radikalerna kan också försämra hudens utseende. De kan orsaka inflammation, ojämn pigmentering, rynkor och försämrad hudstruktur.

Sola med sunt förnuft

Även om det finns en hel del risker med att befinna sig i solen så finns det som sagt även fördelar och det är därför viktigt att använda sitt sunda förnuft och vara smart när du vistas ute i solen.

– Målet är att vara ute och njuta i solen och samtidigt skydda huden. Det är alltid bäst att förebygga och undvika att bli bränd. Huden glömmer inte brännskadorna, de finns kvar och de adderas till varandra. Därför är det extra viktigt att inte barnen bränner sig i solen.

Ett sätt att skydda sig mot att bränna sig är att använda solkräm, även om det inte är ett helt optimalt skydd mot att drabbas av till exempel hudcancer. Men solkrämerna ger också oss en falsk säkerhet vilket gör att vi befinner oss i solen alldeles för länge.

– Många tar också mindre solkräm än rekommenderat och får då för dåligt skydd. Rekommenderad mängd för att skydda huden ligger ofta kring 40 milliliter om dagen, påpekar Torbjörn Åkerfeldt.

5 tips på hur du kan njuta av solen på ett säkert sätt

  1. Sola med förnuft. Undvik att bränna huden, så att den blir röd och svider.
  2. Var i skuggan mellan 11 och 14, eller skydda huden med kläder då.
  3. Välj en solkräm som innehåller ett fysikaliskt solskyddsfilter samt gärna med tillsats av antioxidanter som C-, E-vitamin eller betakaroten.
  4. Ifall man inte har väldigt solkänslig hud kan man vänta 10–15 minuter med att applicera krämen. Då hinner kroppen trigga igång bildningen av D-vitamin och hudens naturliga solskydd, färgämnet melanin.
  5. Ät gärna färgrika frukter, grönsaker och bär, till exempel morötter, tomater och granatäpple. Förutom ett visst solskydd ger de också positiva effekter på hälsan. 

Fyll på med nyttigheter och stärk kroppens inbyggda solskydd

Vi kan också öka hudens förmåga att tåla solljus genom att äta rikligt med skyddsämnen från växtriket, polyfenoler. De hjälper huden att motverka de fria radikalerna som bildas av solen.

– Mest lovande solskyddande effekt har man sett från flavanoler som finns i grönt te och kakao. Förutom dessa är det bra att äta mycket frukter, bär och grönsaker. Det finns också kosttillskott med hudskyddande effekt, som innehåller skyddsämnen från växtriket.

Betakaroten

Betakaroten är en karotenoid som finns rikligt i morötter. Den fungerar som antioxidant och förstadium till A-vitamin. Flera studier på människor visar en solskyddande effekt motsvarande ungefär solskyddsfaktor fyra om vi äter 10–28 mg betakaroten om dagen. Det tar tio veckor innan skyddet byggts upp. En så pass hög dos gör ofta huden orange. Men det finns också studier som inte visar någon skyddseffekt. Rökare bör inte ta betakarotentillskott, men det är helt ofarligt att äta morötter.

Lykopen

Lykopen är en karotenoid som finns rikligt i tomater. Den fungerar som rött färgämne och som skyddsämne, antioxidant. Några studier visar en viss solskyddseffekt, som visar sig efter 12 veckor. I en studie användes 40 gram tomatpuré om dagen. 

Kakao

Kakao är rik på skyddsämnena flavanoler som har visat en god solskyddande effekt. Den kan också förbättra hudens kvalitet, enligt tyska välgjorda studier med kakaoextrakt. Huden förlorade mindre vatten och blev mindre grov och narig efter sex veckors kakaointag motsvarande 100 gram choklad 90 procents kakaohalt om dagen. Huden blev mindre grov och narig. Redan efter en till två timmar efter kakaointaget ökade hudens blodcirkulation.

Granatäpple

Flera studier visar att granatäpple kan förbättra hudens struktur genom att öka mängden kollagen. Frukten kan också motverka och i viss mån reparera skador på hudcellernas arvsmassa, DNA, vilket skulle kunna minska risken för rynkor och hudcancer.

Grönt te

Även grönt te är rikt på flavanoler, de ämnen som hittills gett mest lovande effekter när det gäller skydd mot solens skador på huden. I en studie såg man en solskyddande effekt av renframställda skyddsämnen från grönt te i doser som är svåra att nå genom att dricka teet. Kanske räcker det också med mindre mängder, det vet vi inte ännu.

Källa: Dr Torbjörn Åkerfeldt