Hälsa testar ekologiska solkrämer

Sommar och sol och affärerna dukar upp med solskydd. Men vad ska man välja? Ekologiska solskydd tycker vi på Hälsa! Här har vi testat nio olika sådana.

Så testade vi

Åtta personer med barn i åldrarna 4 till 10 år testade produkterna på sina barn. Testarna frågade vad barnen tyckte och kände själva efter hur de gillade krämens konsistens och doft.

Hur den skyddar mot solen kan vi inte uttala oss om, eftersom det dels beror på hur mycket man smörjer in sig, dels hur ofta. Bästa skyddet mot solen är kläder och hatt och att vara i skuggan när solen är som starkast.

Solkräm ska ses som ett komplement.

Använd solkräm så här!

Läs på varje förpackning innan du använder krämen. Generellt sett ska krämerna användas så här:

– Ta på en riklig mängd solkräm 20 minuter till en halvtimme innan solning.

– Upprepa flera gånger under dagen och alltid efter bad och handdukstorkning.

– Det rekommenderas att använda 2 mg solkräm per kvadratcentimeter – det motsvarar en handfull solkräm per gång.

– Solkräm med fysikaliska filter gör så att huden blir lite vit och dessa krämer kan upplevas vara tröga att få in i huden.

– Tänk på nanopartiklar när du ska handla solprodukter, fråga producenten vilken storlek nanopartiklarna har. De ska inte tas upp av huden.

VINN!

Lavera naturkosmetik Sun sensitiv baby and children sunmilk, spf 30

Det här är ett ekologiskt certifierat solskydd 100 procent mineral utan zinkoxid och nanopartiklar. Innehållet kommer från egna odlingar. De flesta testpersonerna tyckte den var lätt att stryka på och att krämen lägger sig lite ovanpå huden. Krämen luktar gott av blommor och känns behaglig. Kladdar inte.

Pris 218 kr /75 ml 

Betyg 4

Mer info www.laveranaturkosmetik.se, www.lavera.se, www.pureganics.se

VINN!

Annemarie Börlind Sun care sun milk, spf 30

Solfiltren är godkända av EU’s vetenskapliga kommitté och uppfyller alla krav på skyddseffekt mot både UVA och UVB-strålar. Innehåller bland annat extrakt av kombualger som stimulerar hudens eget solskydd. Någon tyckte att krämen luktar som idominsalva, någon annan att den luktar som en sommaräng. En del tyckte att den gick in i huden direkt, andra tyckte den var fet och svårjobbad. Sammantaget enades testpersonerna om att krämen känns exklusiv. Krämen är även vattenresistent.

Pris 380 kr /125 ml 

Betyg 4

Mer info www.borlind.se/produkter/solskydd

VINN!

Maria Åkerberg sun lotion, spf 20

Den här krämen luktar ljuvligt och är lättjobbad Den innehåller bland annat vårdande jojobaolja, skyddande titandioxid och svalkande aloe vera. Solcremen är anpassad till de krav som läkemedelsverket ställer. Alla testpersoner tyckte att krämen var lätt att applicera. Och barnen protesterade inte mot insmörjningen.

Pris 245 kr/ 100 ml
Betyg 5
Mer info www.dermanord.se

 

VINN!

Eco Cosmetics baby and kids, spf 50

Detta är en vattenresistent solkräm för barn och bebisar. 26 procent av innehållet är ekologiskt. Helt utan zinkoxid. Ekologiskt granatäpple, oliv- och makadamiaolja hjälper till att återfukta huden. Extrakt av havtorn och nattljus skyddar känslig hud. Toppen med så hög solskyddsfaktor, det drar upp betyget. Testpersonerna gillade också pumpflaskan. Krämen ger skydd mot UVA och UVB. Krämen är lite seg och klibbar. Någon tycker att den luktar unket, en annan att den doftar päron. Ett extra plus för att man samarbetar med koldioxidneutrala primaklima weltweit e v. Läs mer här: www.prima-klima-weltweit.de
Pris 219 kr/50 ml

Betyg 4

Mer info www.eco-cosmetic.com

VINN!

Bamse by CCS sollotion, spf 30

Ett svanenmärkt solskyddsalternativ med fullgott UVA- och UVB-skydd. Solskyddsfiltret i sig är inte certifierat, men enligt tillverkaren naturligt, miljöanpassat och godkänt att använda i ekologiska formuleringar. Extra vattenresistent. Innehåller cotton soft formula som syns – du missar inte att smörja in hela kroppen! Krämen är som Bamse, d v s snäll! Både 
mot barns känsliga hud och miljön. Innehåller ingredienser som inte ger stor miljöbelastning. Testpersonerna tyckte att krämen var svår att smörja in och tråkig. Någon sa att ”Den luktar som vattenbaserad färg!” Stort plus för priset dock.

Pris 115 kr/100 ml

Betyg 3

Mer info: byccs.com

 

 

VINN!

Bamse by CCS solspray, spf 25

Spraybart extra vattenfast solskydd med ett solskyddsfilter som i sig inte är certifierat, men naturligt, miljöanpassat och godkänt att använda i ekologiska formuleringar, enligt tillverkarna. Ger skydd mot solens UVA- och UVB-strålar. Har en Cotton soft formula som syns, vilket är bra om man är osäker på om man verkligen smörjt hela kroppen! Testpersonerna uppskattade sprejflaskan, men tyckte att det kom för mycket lotion per gång de sprejade. Plus för priset!
Pris: 159 kr/200 ml

Betyg: 3,5

Mer info: byccs.com

VINN!

Burt’s Bees sun protecting lip balm, spf 8
En naturlig läppbalm med titandioxid, som skapar ett mikrofint hinder som ger ett UVA/UVB-skydd. Innehåller också passionsfruktsextrakt som lugnar och ger näring. Lätt och smidigt att ha i väskan och stryka på barnens läppar och nästipp! Högre spf är önskvärt, det låga skyddet drar ner betyget. Stiftet känns behagligt mot läpparna. Doftar fruktigt.

Pris 49 kr/4,25 g

Betyg 3,5

Mer info www.iloveburt.se

 

VINN!

Lavender children’s sun lotion, spf 25

”Det känns som jag är i Provence!” utbrast en av testpersonerna. Ja, man riktigt ser lavendelfälten framför sig när man smörjer in barnen med denna härliga kräm med hela 81 procent ekologiskt innehåll. Nyckelingredienserna är: aloe vera, edelweiss, fläder och lavendel. Produkten är anpassad till personer som har eksem och psoriasis. Det finns också en doftfri variant, se längre ned i detta test. Ett stort plus att 10 procent av vinsten går till välgörenhet.
Pris:  265 kr/ 150 ml 

Betyg 4,5

Mer info www.greenpeople.se

 

No scent children’s sun lotion, spf 25

Denna kräm innehåller 81 procent ekologisk råvara. Den har samma härliga konsistens som den med lavendel, men denna är bättre för de som inte vill använda eteriska oljor. Det kändes dock ovant med en solkräm utan doft. Nyckelingredienser: aloe vera, edelweiss och fläder. En kräm som är riktigt bra för de med ömtålig hud. Men bättre vore om spf var högre, vilket även gäller lavendelvarianten.

Pris:  265 kr/ 150 ml

Betyg 4,5

Mer info www.greenpeople.se

 

Vill du vinna solkräm från Lavera? Klicka här!

Vill du vinna solstift från Burt´s Bee? Klicka här!

Vill du vinna solkräm från Annemarie Börlind? Klicka här!

Vill du vinna solkräm från Green People? Klicka här!

Vill du vinna solkräm från CCS (Bamse)? Klicka här!

Vill du vinna solsprej från CCS (Bamse)? Klicka här!

Vill du vinna solkräm från Maria Åkerberg? Klicka här!

Vill du vinna solskydd från Eco Cosmetics? Klicka här!

 

Text: Anna-Maria E Alsand 

Foto: Thinkstock