Ge huden glow, med smart mat!

När du lägger till mat som är full av antioxidanter till din skönhetsrutin får du huden att stråla, samtidigt som smaklökarna jublar. Skönhetsexperten berättar hur!

Ge huden glow, med smart mat!

När du lägger till mat som är full av antioxidanter till din skönhetsrutin får du huden att stråla, samtidigt som smaklökarna jublar. Skönhetsexperten berättar hur!

Att mat och vår livsstil påverkar vår hudhälsa är inget nytt. Skönhetsredaktören Maria Ahlgren har i snart 15 år skrivit och poddat om skönhet, ändå dröjde det flera år innan hon själv började se på maten som en del av hudvården. Länge tänkte hon att det mesta kunde lösas med ett bra serum och en grym foundation. Men sedan upptäckte hon att maten faktiskt spelar en stor roll när det handlar om hur huden mår.

Nu har hon släppt sin andra bok i ämnet, ”Destination Beautyfood”, där gränsen mellan tallriken och krämburken suddas ut ordentligt. Förutom smarta livsstilstips, hudvårdsrutiner och hur du skräddarsyr din hudvård under dygnets 24 timmar, innehåller boken 80 recept, inspirerade av fem världsstäder: Stockholm, Tokyo, Los Angeles, Paris och Seoul. Här finns bland annat varma och kalla bowls, gröna råvaror som boostar huden och festliga cocktails. De flesta recepten är växtbaserade, utan gluten och vitt socker, och är skapade för att addera beautybonusar till livet. Med mängder av vitaminer, nyttiga fettsyror, smarta proteiner och prebiotiska fibrer, verkar bokens recept i skönhetens tjänst.

Se upp med hudsabotörerna! 

Ge huden glow, med smart mat!
Maria Ahlgren har i snart 15 år skrivit och poddat om skönhet.

Här är Marias bästa tips mot…

…stressen

Vid stress behöver huden lugn och ro, skippa aktiva ingredienser, exempelvis retinol och starka syror, och komplicerade rutiner. Ät rejäl, snällt tillagad mat som soppor, värmande grytor och bra fettsyror från nötter, avokado och fisk. Inget som triggar blodsockret, utan istället långsamma kolhydrater som havregryn, fullkorn och grönsaker. Tanka probiotika och prebiotika som stärker immunförsvaret, kanske lite extra B-vitaminer, särskilt B12. 

…HEV-ljuset
(High Energy Visible Light) ​

Det blåvioletta ljuset från digitala skärmar saboterar huden från två fronter. Dels når HEV-strålarna djupare ner i huden, dels bryter de ner kollagen vilket leder till slapphet och rynkor, triggar pigmentering och orsakar inflammation. Ändra mobilens ljusläge eller digitaldetoxa på kvällen, använd en SPF och kraftfulla anti­oxidanter som hudskyddare under dagen. Ät massor av karoten, en typ av antioxidanter som finns i orange och mörkgröna frukter och grönsaker. Brysselkål, grönkål, paprika, spenat, morötter, pumpa och sötpotatis är komplement till HEV-skyddande serum och krämer.​

…sockret ​

Socker är det enda livsmedel som man faktiskt med säkerhet vet påverkar huden direkt negativt. Sockermolekyler binder vid kollagenet i huden och bildar en slutprodukt som heter AGE (Advanced Glycation End Products), som i sin tur leder till att kollagenet hårdnar, försvagas och bryts ner i förtid. Med andra ord snabbar socker på hudens åldrande. Byt ut din sötning mot honung, agave- eller yakonsirap. Dadlar är både söta och fiberrika och perfekta i bakning och smoothies.​