Kryoterapi: Så funkar den kallaste hälsotrenden

Sedan urminnes tider har man kylt ner kroppen vid skador. Med kryoterapi tar man behandlingen steget längre, med hjälp av flytande kväve och kall luft.

Text: Jessika Devert
Foto: Ulf Berglund

När kroppen utsätts för kyla sätts signalsystemet i hjärnan igång och talar om för kroppen att det är dags att komma upp i normal kroppstemperatur igen och en läkningsprocess påbörjas. Receptorer i huden känner av temperatursänkningen och skickar signaler till hjärnan som leder till att hormoner, näringsämnen och enzymer frigörs.

Efter behandlingen expanderar kapillärerna och näringsrikt syresatt blod strömmar till vävnaden. Alltså börjar hela systemet att arbeta och därmed ökar blodgenomströmningen genom muskler och leder. Monica Långdahl och Tove Madsen, som driver Lively Sweden har tagit kryoterapin — behandling med kyla — till en ny nivå genom att använda sig av kall luft.

LÄS ÄVEN: Effektiv smärtlindring med B-Cure Laser: Behandla själv hemma

— De flesta som kommer till oss har inflammationer i muskler och leder eller artros. Det kan vara allt från golf- och tennisarmbåge, musarm eller knäskador, alltså på många ställen i kroppen. Det spelar ingen roll om du har en akut skada eller har haft smärta under en längre tid, kylan hjälper oavsett, säger Monica Långdahl.

Monica Långdahls och Tove Madsens klinik ligger i Stockholm.

Flytande kväve eller luft?

Om man ger kryoterapi över hela kroppen kan man använda flytande kväve, men är det ett litet område som ska behandlas är det enklare med luft.

När klienten kommer till behandlingen används en maskin med olika munstycken, beroende på var i kroppen värken sitter. För till exempel fingrar används mindre rör, till rygg och axlar en större tratt. Ur munstycket kommer kall luft, så kall som ner till minus sextio grader.

— Vi väljer vilket munstycke som passar bäst och sedan får klienten själv hålla i det och föra det fram och tillbaka över huden. Det känns inte så kallt som man kan tro och det är under kort tid, men håller man munstycket helt stilla kan man få en köldskada. Så man måste vara försiktig. Man behandlar någonstans mellan en och tre minuter åt gången, säger Tove Madsen.

LÄS ÄVEN: Amanda blev smärtfri efter ärrvävnadsbehandlingen

Det är samma teknik som att använda is eller duscha kallt, men den stora skillnaden är att den kalla luften håller sig kall under en längre tid och kan fokusera på ett specifikt område, så kallad lokal kryoterapi. Is smälter innan den effekten uppnås och en dusch kan aldrig bli så kall.

Tove Madsen visar masken som används vid hudproblem, som till exempel akne och rosacea. Masken ger ifrån sig kyla och ett blått ljus, som kan hjälpa mot depression.

Kyla som hudvårdsbehandling

Förutom att kyla kan vara effektiv mot värk och skador kan den också avhjälpa akne, rosacea och andra hudproblem. Det är samma princip som tillämpas: kylan ökar blodgenomströmningen och hjälper huden att självläka. Tillvägagångssättet är dock något annorlunda.

— När man behandlar ansiktet har man en mask som ger ifrån sig kyla och ett blått ljus. Det blåa ljuset kan hjälpa mot depressioner och kylan mot hudproblem, säger Monica.

Det blå ljuset hjälper också till att kontrollera talgfunktionen i huden och håller den ren, medan kylan kan ge effekt på rynkor och få huden att bli spänstigare.

— Det bygger upp kollagen i huden vilket kan göra att rynkor, stora porer och så kallad apelsinhud slätas ut, säger Tove Madsen.

LÄS ÄVEN: Carin Hjulström har haft ont i över tio år: ”Smärtan fick livet att krympa”

Kryoterapi har använts sedan 1970-talet och kommer ursprungligen från Japan, där doktor Yamauchi började behandla patienter med reumatoid artrit. Han genomförde kryobehandlingar med kyla med mycket goda resultat. Idag används kryoterapi på sjukhus för olika typer av värk, för att ta bort vårtor och för ms-patienter.

— Det är kroppen som gör jobbet. Det startar en läkningsprocess som hjälper till att behandla värk i muskler och leder, säger Monica.

Vad är kryoterapi?

Kryoterapi är en hälsobehandling där man i några minuter utsätter hela kroppen eller lokala områden för en temperatur ner mot minus 180 grader.

Behandlingen kan bland annat påskynda den muskulära återhämtningsprocessen, minska inflammationen i kroppen och förbättra välmåendet.

Den ökade kollagenproduktionen som bildas av kylbehandlingens extremt låga temperaturer minskar smärtan i lederna vid artros. Dess­utom ökar blodcirkulationen och inflammationen minskar.

Lokal kryoterapi används även för att behandla hudsjukdomar som dermatit, psoriasis och eksem.

Källa: coldkryo.se

LÄS ÄVEN: Hitta rätt i den alternativa vården: 13 olika behandlingsformer

Kryoterapi vid artros och skador

I en finsk studie behandlades sextio patienter med reumatoid artrit med kryoterapi tre gånger om dagen. De fick kryoterapi över hela kroppen med olika nivåer av kyla, från trettio minusgrader upp till hundratio. Alla i gruppen blev avsevärt bättre och värken avtog.

Kryoterapi kan också med fördel användas för att behandla idrottsskador. När en person överbelastar muskler eller får en stukning reagerar kroppen genom att släppa ut kemikalier från skadade celler och det utlöser ett inflammatoriskt svar. När man behandlar med kyla hjälper den till att dra ihop blodkärlen och inflammationen hämmas.

Monica Långdahl och Tove Madsen har tagit kryoterapin till en ny nivå genom att använda sig av kall luft.

Artros och kyla

Artros innebär att brosket mellan skelettdelarna bryts ner. Du kan få det i vilken led som helst, men det är vanligt att få det i knän, höfter och händer. Artrosen gör att du får sämre rörlighet och värk.

Att behandla med kyla kan hjälpa eftersom det ofta uppstår en inflammation i kapseln runt leden, och den värk som den avger kan avhjälpas med kryoterapi.

Tänk på det här

● Kryoterapi fungerar inte förebyggande utan du kan ta behandlingen först när du fått en skada eller värk uppstår.
● Var noga med att dricka vatten efter behandlingen.
● Ta det lugnt efteråt. Ansträng inte den behandlade muskeln eller leden utan prova dig fram.

Mer info hittar du på livelysweden.com