Maria Borelius

Maria Borelius äter antiinflammatoriskt: Jag blev smärtfri och energifylld på några veckor

Maria Borelius hittade sitt antiinflammatoriska sätt att leva av en slump. På bara några veckor fick hon viktbalans, energi och blev smärtfri. Hon tror inte på pekpinnar, men vill gärna inspirera till en livsstilsförändring.

Text: Margaretha Eldh
Foto: Peter Carlsson

För åtta år sedan nådde Maria sin personliga botten och kände att nu får det räcka. Hon var 52 år, led av klimakteriebesvär och upplevde en allmän känsla av att livet snart var slut.

— Jag kände mig plufsig, deppig och hade ont i ryggen. Jag bar på en känsla av nedstämdhet. Jag var inte kliniskt deprimerad men kände mig ”blue” som man säger på engelska, säger Maria.

Hon sökte hjälp hos olika läkare men det fanns ingen hjälp att få.

Här är Maria!

Namn Maria Borelius.
Ålder 61.
Familj Make och fyra vuxna barn.
Bor I London.
Gör Vetenskapsjournalist och författare.
Aktuell Med Hälsorevolutionen – 12-veckorsprogrammet.

— Vården är inte så hemma på området allmänt slitage. Det var bara att gilla läget.

Upptäckte den antiinflammatoriska livsstilen

Men Maria nöjde sig inte. Hon hade verkligen inget dåligt liv, men hon saknade känslan att känna sig fylld med energi och smärtfri. Var det möjligt? Det blev början på en fyra år lång resa där hon av en slump upptäckte en helt ny livsstil — den antiinflammatoriska.

— Jag ville hitta någon som förstod mig och tog kontakt med Rita Catolino i Kalifornien, en välkänd hälsoprofil och hälsocoach som jag följde. Jag tänkte att hon kunde bli min coach på distans och skickade iväg ett mejl.

Rita svarade snabbt och lade upp en plan för Maria. Till hennes förvåning fick hon en lång lista på en massa mat.

— Jag åt som de flesta svenska kvinnor, mycket grönt, lite vin, en bulle då och då, mackor och ägg till frukost. I min hand fick jag ett 20 sidor långt kostprogram.

Att ställa om kosten kändes inte helt enkelt. Maria rensade ut socker, laktos och gluten och fyllde kylskåpet hemma i London med grönsaker, frukt och bär i alla regnbågens färger, protein, bra fetter, yoghurt och livsmedel med hög probiotikahalt.

LÄS ÄVEN: Mat som du slänger helt i onödan: 6 skal du inte visste du kunde äta

Började styrketräna

Träningsprogrammet byggde på fyra styrketräningspass och två HIT-pass samt två yogapass i veckan. Maria började styrketräna för första gången i sitt liv och mådde snabbt så himla mycket bättre. På sex veckor kände hon sig helad. Kroppen hade ändrat form, muffinsmagen var borta, det onda i ryggen hade lugnat ner sig och hyn fick ett nytt glow. Bäst av allt: Hon vaknade pigg och ljus till sinnet.

— Jag kände mig som en yngre version av mig själv. Jag var gladare, starkare och smärtfri, men också mer harmonisk och balanserad. Jag blev så otroligt nyfiken på vad som hänt i min kropp, säger Maria.

Nyfikenheten var väckt. Med vetenskapsjournalistens vetgirighet reste hon som en detektiv över hela världen efter ledtrådar för att bromsa åldrandeprocessen. Hon mötte forskare, kostvetare, biologer, immunologer och ayurvediska läkare som kunde bidra med sin kunskap.

Hos forskare vid Lunds universitet fick hon i samma veva lyssna till en föreläsning om antiinflammatorisk mat av Inger Björck, professor i näringslära som presenterar egen forskning. Hennes forskargrupp hade gjort en studie på 44 friska överviktiga personer som under fyra veckor ätit antiinflammatorisk mat och kunnat visa att deltagarna fick bättre värden på blodfetter, blodtryck och minskad inflammation i kroppen. Dessutom kunde de tänka och minnas bättre.

Den låggradiga inflammationen sänks

Maria började inse att allt handlar om kost, motion och stress. Och att det egentligen inte behövs särskilt stora förändringar.

— Genom att äta rätt och träna sänks den låggradiga inflammationen i kroppen, säger Maria, och refererar till en nyligen utkommen rapport från Harvard’s Medical School. Hon fortsätter:

— En bra tarmflora i magen ger ökad energi, jämnare humör, bättre viktreglering och fettinlagring och leder dessutom till minskad risk för en rad olika livsstilssjukdomar.

När ryggontet och tröttheten kom tillbaka efter en stressig period insåg Maria att det fanns mer att lära om det antiinflammatoriska sättet att leva. Det öppnade en ny dörr till den inre världen och andlighet.

— Jag insåg att jag inte hade kontroll över stressen och att den var orsaken till att helheten inte fungerade, säger Maria.

Hon fortsatte sin antiinflammatoriska och vetenskapliga resa, som resulterade i boken Bliss. Hon hittar verktyg för sitt inre lugn på tyst retreat i Wales.

På Cambridge möter hon neurologen Edward Bullmore, hjärnforskare och författare till boken The Inflamed Mind. Han förklarar vad som egentligen sker med människor som drabbas av olika grader av nedstämdhet.

— Han var först med att lansera begreppet ”det inflammerade sinnet”. Ingen hade tidigare pratat om det, säger Maria.

Ed Bullmore visar hur inflammation och depression hänger ihop. Hur långvarig stress utlöser en låggradig inflammation både i kroppen och hjärnan och påverkar den mentala hälsan.

LÄS ÄVEN: Ät dig till ett bättre immunförsvar – med antiinflammatorisk kost

Vissa är mer sårbara

Forskning visar att det verkar finnas gener som gör att vissa människor är mer sårbara för låggradig inflammation i kroppen, vilket i sin tur sätter spår i sinnet. Maria besöker också en av världens fem så kallade blå zoner på ön Okinawa i Stilla havet, där kvinnorna lever längst i världen och också är mer förskonade från de kroniska inflammationerna.

— Jag har hängt och gympat och lagat mat med pigga 100-åringar. De har kosten och naturlig rörelse i vardagen och de har ett socialt sammanhang där religion och andliga upplevelser ingår. Dessutom har de roligt tillsammans, säger Maria.

Läkande mat, träning, avspänning och förundran är ledorden för den nya antiinflammatoriska livsstilen Maria delar med sig av i sin nya bok Hälsorevolutionen – 12-veckorsprogrammet. Det är en praktisk handbok där hon tillsammans med hälsoprofilen Rita Catolino guidar till en läkande livsstil och antiinflammatorisk kost. Den är fylld av praktiska tips och övningar, steg för steg.

— Jag tror inte på pekpinnar och jag tycker inte om att tala om för folk hur de ska leva, men vill gärna dela med mig av min resa, både uppgång och nergång. Jag har fått ett enormt gensvar från dem som läst mina böcker och lyssnat på min podd, Hälsorevolutionen. Jag tror inte att jag kan få någon att ändra sitt liv om personen inte själv vill, men hoppas kunna inspirera. Se livsstilsförändringarna som ett smörgåsbord och välj det du blir mest sugen på.

LÄS ÄVEN: Så får du en friskare tarm: 8 tips din mage kommer älska