9 hälsoeffekter av infrarött ljus: Från avslappning till smärtlindring

Infrarött ljus har länge använts inom sjukvården för snabbare återhämtning efter operation eller vid hudåkommor som psoriasis. Nu har det också seglat upp som en stor trend inom skönhets- och wellnessbranschen.

Text: Anna Flodberg
Foto: Getty Images

Infrarött ljus (IR) är ett naturligt fenomen och en del av solens osynliga spektra som är livsavgörande för vår överlevnad här på jorden. Det infraröda ljuset uppfattas nämligen som värme när vi vistas i solen och du kan exponeras för det i timmar utan att din hud blir bränd eller skadad. Tvärtom har en långvarig exponering av det långvågiga IR-ljuset många hälsoeffekter. Inom sjukvården har det länge använts för att behandla allt från liggsår och inflammationer till operationsärr och dålig blodcirkulation, och på BB har man IR i kuvöser för att hålla värmen på för tidigt födda barn.

Under de senaste åren har det infraröda ljusets positiva hälsoeffekter spridits även utanför sjukhusens korridorer och används idag vid alltifrån stressreducering, utmattning och depression till viktkontroll, neurologiska sjukdomar och hudbesvär såsom eksem och psoriasis.

LÄS ÄVEN: Ny forskning visar: D-vitamin kan skydda mot hudcancer

God effekt på leder och muskler

Man har också upptäckt vilka goda egenskaper IR har på leder och muskler, och många fysioterapeuter använder sig av antingen en IR-bastu eller annan utrustning med infrarött ljus för att behandla sina klienter. En av dem är Camilla Wallentin, fysioterapeut på Better Choice i Kungsbacka. Hon började behandla med IR-ljus för 15 år sedan och fascineras fortfarande av alla positiva hälsoeffekter.

— Jag blir helt rörd ibland att en så enkel behandling kan hjälpa så många människor att må bättre, säger Camilla lyriskt.

Hon använder sig av en utrustning som heter ”Professional” och som hon beskriver som en värmebädd som har lite liknande utseende och känsla som ett solarium. ”Fast du slipper de skadliga effekterna på huden som är förknippade med ultraviolett ljus” är Camilla snabb att tillägga.

LÄS ÄVEN: Åldras med glädje: 9 enkla steg till ett längre och lyckligare liv

Klienten omsluts av IR-paneler som är monterade i både under- och överdelen av maskinen och regleras av en fjärrkontroll, vilket gör det enkelt att ställa in den nivå för värmebehandling som passar bäst. Hennes klienter kan välja om de vill ligga med huvudet utanför eller innanför och det finns helt klart fördelar med att krypa in hela vägen, menar Camilla.

— Du kanske kommer med värk, men får även positiva bonuseffekter som mjukare, friskare och renare hud.

LÄS ÄVEN: Det här är Tuinamassage: Kinesisk terapi som läker både kropp och själ

Camilla Wallentin, Better Choice
Camilla Wallentin är fascinerad över IR-ljusets positiva hälsoeffekter.

IR-ljus förbättrar lymfflödet

Infrarött ljus finns i många olika typer av utrustning, både i mer avancerade former som de som används inom vården, på kliniker och skönhetssalonger, och lite enklare varianter som massagekuddar för nacke och rygg för egenbruk.

En stor hälsotrend de senaste åren är också den infraröda bastun som använts flitigt av Hollywoodkändisar som Gwyneth Paltrow, Lady Gaga och Jennifer Aniston.

Men oavsett om du går på en behandling på salong eller sätter dig i en bastu är den gemensamma nämnaren att det infraröda ljuset värmer upp kroppen inifrån i stället för att det är luften som värms upp först. Värmen tränger på så sätt djupt in i kroppen, i muskler, vävnad och bindväv och man upplever det som mjukt och skönt.

LÄS ÄVEN: Lider du av D-vitaminbrist? 10 tecken att vara uppmärksam på

Genom ett förbättrat lymfflöde bidrar det också till att minska svullnader och inflammationer. Och infraröd värmeterapi är fullständigt säkert, men du bör konsultera med din läkare innan om du har någon speciell skada eller sjukdom. Personer med pacemaker eller som är gravida rekommenderas inte heller att behandlas med IR.

Flera av Camillas kunder kommer med muskel- och ledvärk och är drabbade av allt från fibromyalgi till reumatism.

— Så här års är det många som känner av köldknäpparna och får skov av ledvärk. Det är jobbigt för dem på många sätt. De får mindre energi och blir tröttare av all smärta.

Dessa kunder brukar bli rekommenderade att komma två gånger i veckan på en session som varar i en halvtimme. Och effekten kommer nästan direkt, berättar Camilla.

— De blir mer avslappnade, rörligare och sover bättre. Många upplever att de får mer energi och att de kan vara vakna längre om kvällarna. Det är en otrolig känsla att inte hela tiden behöva vara i konstant trötthet, säger Camilla.

LÄS ÄVEN: Frekvensterapi stimulerar kroppen till läkning: ”Ställer om cellerna”

Avslappnande effekt

Hon behandlar också idrottare i alla åldrar som kommer både före och efter en fysisk prestation för att mjuka upp musklerna och få snabbare återhämtning.

— En del av dem har skador som jag inte kan behandla lokalt med massage och då är det perfekt med den infraröda värmen som ökar cirkulationen och kickar igång självläkningen.

Även de som har akut ryggskott eller diskbråck upplever oftast att de får en muskelavslappnande effekt och smärtlindring av en enda behandling.

LÄS ÄVEN: Så får du i dig tillräckligt med D-vitamin på vintern – när solen inte räcker till

— När de lägger sig har de smärta, men när de kommer upp kan de sträcka på ryggen igen tack vare genomsköljningen av IR-värmen. Men sedan krävs det ju såklart ytterligare behandlingar tills det skett en läkning, betonar Camilla.

Många av Camillas kunder är stammisar som får behandling kontinuerligt året om. En del som tidigare åkt till varmare breddgrader på vintern för att mildra sin värk besöker nu Camilla i stället för att få muskelavslappning och mer energi.

— Behandlingen har en så avstressande effekt, både psykiskt och fysiskt. Stressen rinner av dem och de njuter av den omhuldande värmen. Många säger att det är som att lägga hjärnan på hatthyllan. Vi är så påkopplade hela tiden så det blir en paus från allt brus.

En del av hennes kunder väljer att göra behandlingar på 30 minuter medan andra väljer att boka en kvart med IR innan en massage eller ansiktsbehandling för att få en djupare behandling. Kundbilden är därför väldigt bred, både åldersmässigt och vad de söker för. Att det hjälper mot så mycket är just det som är så fantastiskt med IR enligt Camilla. Och om hon bara får välja en typ av besvär där det känns alldeles extra bra att se resultatet svarar hon tveklöst fibromyalgi.

LÄS ÄVEN: Carin Hjulström har haft ont i över tio år: ”Smärtan fick livet att krympa”

— Det är så underbart när mina fibromyalgi-kunder berättar att de fått en bättre livskvalité efter behandlingarna. Ofta har de en lång sjukskrivning bakom sig och orkar varken jobba eller utföra en fysisk aktivitet. Då är det jätteroligt att höra att de blir så pass bra att de till och med kan göra sjukgymnastik.

En person med fibromyalgi är också beröringskänslig och kan inte alltid ta en massage, även om det är en mjuk, taktil. Bara en lätt beröring blir för mycket för dem enligt Camilla. Men i värmebädden omsluts de av en behaglig värme som är så viktig både fysiskt och psykiskt.

— De säger att de upplever det som att de får en go varm kram och det är ju helt fantastiskt, skrattar Camilla.

Hon använder själv IR emellanåt och har fått mycket hjälp med flera åkommor, bland annat astma.

— Värmen öppnar upp och vidgar bröstkorgen så jag kan andas lättare. Jag har också fått mer energi och mindre värk. Jag älskar verkligen min maskin och kommer aldrig att göra mig av med den, säger Camilla stolt.

LÄS ÄVEN: Därför gör det ont i axlarna – och tipsen som lindrar smärtan

9 hälsoeffekter av infrarött ljus:

1. Minskar stress

Du blir lugn, harmonisk och avslappnad. Kropp och sinne tar en paus från dagens höga tempo.

2. Mjukar upp

Det infraröda ljuset påverkar muskelfibrerna positivt, lindrar muskelkramp och minskar stela leder.

3. Effektiv detox

Du svettas från djupet och slaggprodukter och toxiner som fastnat i kroppen sköljs ut. Effekten blir att du känner dig mer energifylld.

4. Hudbesvär

Infraröd värmebehandling gör mycket för huden, bland annat kan det minska nässelutslag och psoriasis och mjuka upp torr och hård hud. Tilltäppta porer öppnas upp och problematisk acne minskar.

5. Anti age-effekt

Lagrade orenheter rensas ut på en djup nivå och ger en förbättrad spänst och elasticitet i huden.

6. Sårläkning

Öppna sår läker snabbare och medför mindre ärrbildning.

7. Reducerar celluliter

Den ökade blodcirkulation ger en utrensning av ansamlingar av fett, vatten och avfallsprodukter som fastnat i fickor under huden.

8. Viktkontroll

Du minskar vikt genom svettning och den energiförbrukning som går åt för att producera svett, men även genom direkt utsöndring av svett. På ett 30 minuters pass kan du bränna upp till 900 kalorier om bastun är utrustad med effektivt infraljus.

9. Hjärt-kärl-hälsa

Den djupa uppvärmningen av inre organ leder till ökat blodflöde genom vidgade blodkärl och stimulerar hjärtverksamheten. Detta är mycket värdefullt för personer som inte kan motionera men ändå vill uppnå en effektiv viktkontroll och kondition.

Mer information om IR-behandling och infrarött ljus:

En behandling med IR på Better Choice i Kungsbacka kostar 295 kr för 30 minuters behandling. I samband med annan behandling, som massage eller ansiktsbehandling, kostar det 100 kr för 15 minuter. Läs mer på betterchoice.nu

Mer information om infrarött ljus hittar du på senseiscandinavia.se

LÄS ÄVEN: Behandla åderbråck hemma: Egenvårdsalternativen som fungerar