Julia och Kim Karhu, Wake me up

Kim och Julia startade en coachingapp för ungdomar: ”Vill ge dem råg i ryggen och en spark i baken”

Kim och Julia Karhu, far och dotter, arbetar i det godas tjänst. De har startat en kostnadsfri digital coachingtjänst, Wake Me Up, för att bygga hopp och motståndskraft hos ungdomar.

Text: Sara Hammarkrantz
Foto: Carolin Freiholtz

Det finns verktyg som totalt kan förändra folks liv. Som kan få människor att våga gå mot sina mål och drömmar. Som kan förebygga psykisk ohälsa och i stället bygga mentala muskler.

Det menar Kim och Julia Karhu, som startat den ideella organisationen Wake Me Up där de gratis coachar ungdomar som brottas med sin framtid och tycker det är svårt att vara unga.

— Vi vill skapa framtidshopp och få de unga att se möjligheter. Det finns så många krafter i samhället som skapar det motsatta. Vi vill i stället få dem att skifta fokus från att bara se det som är jobbigt. Vi vill få dem att må bra men också beredda att göra jobbet. Det är ungdomarna som kan förändra världen. Vi vill ingjuta hopp, ge råg i ryggen, vara en tröst och samtidigt en spark i baken, förklarar Kim Karhu.

Nätverket består i dag av 80 coacher i Sverige och 30 coacher i Norge som via ett onlineverktyg och i digitala samtal hjälper ungdomar i åldern 16-22 år. Vem som helst som tycker att transaktionen mellan skolan och vuxenlivet är jobbig kan få kostnadsfri pepp och stöd.

— Vi vet inte hur många personer vi hjälpt eftersom samtalen är konfidentiella men vi kan se att vi haft ungefär 300 samtal hittills, berättar Julia Karhu som är verksamhetschef på Wake Me Up.

Jag mötte Kim och Julia för första gången i en rulltrappa på flygplatsen i Orlando för sex år sedan. De hade, precis som jag, besökt den internationella konferensen i positiv psykologi och andäktigt lyssnat till legendariska föreläsare som Martin Seligman, Barbara Fredrikson och Mihaly Csikszentmihalyi.

Sedan dess har jag med spänning följt Kim och Julias arbete med att hjälpa människor till ökat välbefinnande och större motståndskraft. Kim är föreläsare och ledarskapskonsult med ett förflutet inom sälj och marknadsföring men även inom biståndsarbete.

— Ledarskap är inte mitt yrke, det är min passion. Det är så häftigt att se människor utvecklas och växa. Jag har alltid haft förmågan att se potentialen i människor. Det finns tusentals personer där ute med en enorm potential men de kan behöva en coach som peppar dem genom livet och alla dess kringelikrokar för att hitta sin väg och sin balans i livet.

Av Kims fem döttrar är Julia den som är mest lik honom. De har alltid haft samma intressen och även om hon inte visste vad hon skulle göra när hon blev stor tyckte hon att det som pappa gjorde verkade kul. Och på den vägen är det.

Kim Karhu

Julia har en master i psykologi, och har utbildat sig till psykologisk coach på högskolan i Skövde på den utbildning som idag heter Kognitiv neurovetenskap och tillämpad positiv psykologi. När jag frågar varför hon inte blev psykolog kommer svaret snabbt och självklart.

— Jag vill inte jobba med sjukdom.

Både Kim och Julia är övertygade om att vi behöver satsa på psykisk hälsa i stället för att prata så mycket om psykisk ohälsa.

— Den stora missuppfattningen är att folk tror att livet ska vara lätt och enkelt. Om det är ett halvt kilo botox, en pina colada under en palm eller ett berg med pengar som man eftersträvar så blir man besviken, säger Kim Karhu och fortsätter:

— Men om man inser att livet är svårt och tufft blir det lättare att kavla upp skjortärmarna de dagar som det krävs. Och bli ännu mer tacksam för de lättare dagarna.

De vet vad de pratar om. Deras familj har varit osedvanligt drabbad av psykisk sjukdom, självmord och flera nära anhöriga som gått bort i sjukdom.

— Jag tror ändå inte att initiativet till Wake Me Up främst kommer från att vi förlorat många nära. Kanske på ett undermedvetet plan. Men jag har så många gånger sett att coaching verkligen ger resultat. Om jag såg hur siffrorna på välmåendet sjönk och inte gjorde något åt det, då skulle jag inte kunna ligga still i graven. Det är möjligheterna som framför allt varit drivkraften. Om bara de unga får verktygen kan de nå vart de vill och bli lyckliga, säger Kim.

Ett uppvaknande för Kims del var när han för två år sedan blev diagnosticerad med tjocktarmscancer.

— Jag låg på sjukhuset i väntan på operation och det hände en olycka i sängen. När jag tagit mig in i badrummet kom tårarna. Jag tänkte på veckan innan då jag som föreläsare stått på Kistascenen under stort jubel och klang, och nu hade jag skitit ner mig och fått reda på att jag hade cancer, berättar Kim.

När sköterskan kom frågade hon Kim om han grät för att han var ledsen eller för att han hade ont. När han sa att han var ledsen svarade hon bara: ”Okej, då går jag och hämtar kläder och så hoppar du in i duschen.”

— Först tänkte jag ”vilken bitch”, men sedan när jag stod i duschen kom skrattet för det är inte farligt att vara ledsen. Det är helt okej med känslor. Man behöver ingen medicin.

Det blev en bra lektion, menar Kim, och en påminnelse om hur viktigt det är att tillåta sina känslor — även de negativa. När man identifierar dem är det lättare att inte fastna där utan även plocka fram de positiva.

— Om jag är lite deppig betraktas det idag som psykisk ohälsa, när det egentligen bara handlar om livet, för det är livet, säger han och Julia inflikar:

— Begreppet psykisk ohälsa används för brett. Vi förleds att tro att det är lika farligt att uppleva mänskligt lidande som att få en diagnos. Det är två helt olika saker. Psykisk sjukdom handlar om depression, ångest och andra diagnoser. Medan psykiskt lidande inte är något man vänder sig till vården med. Det är en helt normal reaktion om man har blivit dumpad, inte klarat en tenta eller tycker att livet i stort känns hårt.

Julia Karhu
Julia Karhu

Utöver studierna i positiv psykologi har Kim och Julia besökt ytterligare två världskonferenser och lyssnat på ledande forskare. De har lärt sig en mängd olika verktyg som man kan arbeta med för att öka sitt välmående. När de föreläser tillsammans är det Kim som står för de mer känslomässiga utspelen och Julia som kommer efter och berättar om forskning och vetenskaplig evidens.

Att rekrytera coacher som vill arbeta volontärt för Wake Me Up har varit lättare än de vågat hoppas på. Och Julia har lagt mycket tid på att granska olika coachutbildningar och ställa en ordentlig kravspecifikation på de coacher som får arbeta hos dem. I Norge är coacherna till och med villiga att betala för att få coacha gratis.

— Det svåra är att nå ut till ungdomarna. Det krävs medel för det. Men vi får goda betyg av dem som hittat till oss och nya kommer oftast på rekommendation från någon som själv fått coaching. Vi erbjuder också gratis föreläsning till ungdomar och ungdomsföreningar för att nå ut.

Wake Me Up är dock inte duons enda påhitt. De har precis lanserat ”Anja’s Friend”, som arbetar för välmående bland barn och föräldrar och människor som arbetar med barn. Det långsiktiga målet är att få in livskunskap i skolorna, och på vägen dit håller de kurser och föredrag för att hjälpa föräldrar utifrån forskningen i positiv psykologi.

Dessutom driver de ”Shift — välmåendekoden”, som är ett tremånadersprogram för ökat välmående för företag och organisationer.

När Kim är ute och föreläser symboliserar han deras arbete med att prata om hur vi alla befinner oss uppe på ett berg och ju fler människor som trillar ner från berget desto fler sjukhus bygger vi.

— Men om vi i stället bygger staket och tar varandra i armkrok, kan vi hjälpa varandra och minska risken för att trilla ner. Vi tror att vi kan göra större skillnad än till exempel en psykolog som träffar patienter en och en.

Men det är fortfarande mer attraktivt att jobba med att rädda liv, alltså dem som trillar ner, i stället för att jobba förebyggande.

— Vi ska jobba för att psykologerna ska ha så lite att göra som möjligt, säger Julia.

— Ja! Och göra Suicide Zero arbetslösa. Det är det som Wake Me Up handlar om, avslutar Kim.

Vad kan jag som nära anhörig göra för en ungdom som mår dåligt?

  • Vänta inte tills någon mår dåligt. Börja prata långt tidigare. Prata om vilka delar av livet som går bra just nu? Vad det är som är bra? Och hur det har blivit så? Genom att etablera ett samtal om hur vi mår och prata redan när vi mår bra är det mycket lättare att sedan kunna prata om ett sämre mående.
  • Tipsa om Wake Me Up och andra liknande nätverk. Man behöver inte må jättedåligt eller ens ha ett problem för att behöva prata om sitt liv och få lite pepp.
  • Ladda ner appen ”Wake Me Up” via Google Play eller App Store. Logga in med ditt Bank-ID och boka tid för samtal.