5 tips för ökad livslust: Ta dig vidare när livet känns tungt

Kim och Julia Karhu har tillsammans grundat Wake me up, en digital coachingtjänst som ämnar att ingjuta hopp hos ungdomar. Syftet med appen är även att bygga upp motståndskraft, alltså förmågan och orken att kämpa vidare, även när tillvaron känns svår. Här delar de med sig av fem tips på hur du kan öka din moståndskraft.

Text: Sara Hammarkrantz
Foto: Carolin Freiholtz

5 tips: Så får du mer livslust

1. Hjälp andra

Många studier på människor som varit med om traumatiska livsupplevelser visar att om de direkt börjar hjälpa andra via till exempel volontärarbete minskar de risken att utveckla PTSD. Vi pratar mycket om selfcare men othercare är minst lika viktigt.

2. Tacksamhet

Att vara tacksam för andra människor och det som finns i livet runt omkring oss ökar vår motståndskraft. Forskning visar att människor som tidigare aldrig mediterat men som fick göra Love and Kindness-meditation under åtta veckor, där man just fokuserar på kärlek till andra människor, fick teleomererna att växa sig längre. Det ökar alltså välmående ner på cellnivå, konstaterar Kim.

LÄS ÄVEN: Psykologens tröst till dig som är deprimerad: ”Du är inte ensam – och det är inte ditt fel”

3. Action

När man är deppad vill man gärna krypa ner under täcket, men forskningen visar att fysisk rörelse hjälper, så action överhuvudtaget är viktigt. Röra på kroppen eller agera på ett eller annat sätt. Positiv psykologi är inte positivt tänkande utan positivt görande.

4. Mening

Vi ska inte leta efter livets mening utan göra meningsfulla saker. Så fort man gör meningsfulla saker för sig själv men kanske framför allt för någon annan ger det positiv resiliens.

5. Prioritera positiva känslor

Se till att skratta några gånger i veckan. Ta ut all glädje i förskott. Titta på roliga filmer. Många ungdomar, speciellt unga tjejer, tar allt på stort allvar, ställer höga krav på sig själva i skolan och tillåter sig inte att ha kul. Man kan fortfarande ha höga ambitioner men ändå tillåta sig att skratta och göra roliga saker emellanåt.

LÄS ÄVEN: Så kan ett köpfritt år påverka din hälsa

Kim och Julia Karhu, Wake me up
Kim och Julia Karhu, far och dotter, grundarna av Wake me up.

Läs mer om Wake me up här:

Kim och Julia startade en coachingapp för ungdomar: ”Vill ge dem råg i ryggen och en spark i baken”