Två unga kvinnor med thermosmuggar.

Därför kan du ta en kopp till: 6 goda anledningar att dricka kaffe

Koffein har många positiva egenskaper. Visste du till exempel att det kan öka din träningsprestation? Vi listar sex fördelar med att vara en riktig kaffemoster.

Text: Maria Kurth
Översättning: Malin Gavelin
Foto: Getty Images

1. Kaffe ger matsmältningen en kick

Är du storkonsument av kaffe har du kanske märkt ett trängande behov att uppsöka damrummet efter morgonens första kopp? Det beror på att intag av koffein ökar muskelsammandragningarna i tarmen, som får maten att tränga längre ner genom matsmältnings­apparaten. Koffein kan också öka urinproduktionen och mängden magsaft. Vissa kan därför få sura uppstötningar efter att ha druckit kaffe.

2. Ökar koncentrationsförmågan

Din koncentrationsförmåga ökar när du intar koffein, som är ett centralstimulerande ämne. Ett ämne som stimulerar dina mentala funktioner och dämpar känslor av trötthet, hunger och törst. Detta får oss att känna oss mer alerta och koncentrerade. I takt med att hjärnan bygger upp en tolerans mot koffein avtar den här effekten något och vi måste dricka mer för att uppnå samma resultat. Kanke förklarar det varför en enda kopp kaffe på morgonen så lätt blir två eller tre!

3. Kaffe ökar förbränningen

Visserligen påverkar koffein vår förbränning, men inte så mycket att det har någon större inverkan på vår vikt. Omkring 4–8 procents ökning kan du ändå räkna med. Även pulsen, blodtrycket och utsöndringen av noradrenalin ökar något.

4. Kaffe ökar vakenheten

När vi är vakna produceras ett ämne som heter adenosin. Detta ämne kan binda sig till receptorer i vår hjärna och göra att vi känner oss trötta och slitna. Koffein kan blockera bindningarna mellan adenosin och receptorerna och därmed motverka denna effekt.

5. Förbättrar humöret

Eftersom vi blir upprymda och energiska av koffein blir de allra flesta på bättre humör efter en kopp kaffe eller två. Samtidigt kan vissa få huvudvärk om de inte får i sig koffein, speciellt om det är något man är van vid.

6. Kaffe förbättrar träningsprestationen

Det är relativt få studier som undersökt hur koffein påverkar träningsprestationen, men de som finns visar att högt intag av koffein kan bidra till ökad prestation, både när det kommer till styrketräning och uthållighetsträning. Förutom att vi blir mer koncentrerade och fokuserade under träningen påverkas även vår explosivitet och maximala styrka, reaktionstid och tiden det tar innan vi känner oss utmattade.

Hur mycket koffein behöver du?

Ett riktmärke är att vi bör få i oss 3–6 mg koffein per kilo kroppsvikt, för att till exempel uppnå en positiv effekt när det kommer till koncent­ration och träning. En kvinna som väger 70 kilo bör då få i sig 210–220 mg koffein. En kopp kaffe innehåller 70–130 mg koffein. Så det krävs några koppar för att vi ska uppnå några tydliga effekter.

Lagom mycket kaffe är bäst

Stora mängder koffein kan ha negativa effekter på kroppen. Du kan bli kallsvettig, skakig, svimfärdig och få hjärtklappning och sömnsvårigheter. I förlängningen kan för mycket kaffe även göra dig uttorkad och ge magbesvär – framför allt i samband med träning och ansträngning. Drick därför inte överdrivet många koppar kaffe!