Fasar du inför pollensäsongen? 6 tips för att minska dina besvär på naturlig väg

Äntligen har vi våren i sikte! Men för många innebär våren inte endast solsken och grilldebut utan även rinnande näsor och kliande ögon. Här får du 6 tips på vad du kan göra för att minska dina besvär så att du kan njuta av våren på riktigt!

Text: Emma Henriksen
Foto: Getty Images

Under våren och sommaren får ungefär 30% av tonåringar och vuxna i Sverige pollenbesvär, visar en SIFO-undersökning av Astma och Allergiförbundet. De symtom som pollenallergiker upplever utgör stora hinder och har en stor påverkan på deras vardag. Varför vissa människor är allergiska mot pollen är idag fortfarande oklart. Men det finns saker att tänka på och undvika om du är särskilt känslig under specifika perioder om året.

Pollensäsongen består av tre perioder – i början av våren när lövträden blommar, som till exempel björk och sedan under sommaren är gräspollen vanligast och i slutet av sommaren och under hösten är det säsong för gråbo. De vanligaste pollenallergierna är björk- och gräspollen samt gråbo.

Pollenallergiker kan även vara särskilt känsliga mot mat som innehåller snarlika proteiner som den pollenallergi de är allergisk mot. Detta brukar kallas för en korsallergi. Vid en sådan allergi sker en korsreaktion vilket innebär att kroppen reagerar på olika ämnen och allergener som påminner om varandra. Pollenallergi är en av de vanligaste orsakerna till korsallergier. Upp till 70 procent av de som är allergiska mot björkpollen ger korsreaktioner. Vanligtvis är det vissa frukter och nötter som äpple och hasselnötter. Vid gråbo utlöses ofta en korsreaktion istället av selleri, morötter eller olika kryddor. Vanliga symtom vid korsallergier är klåda i munnen, halsen och på läpparna. Men du kan även få magproblem, eksem och nässelutslag.

LÄS ÄVEN: Kvinnor drabbas värre av pollenallergi: Så kan du lindra besvären

5 vanligaste symtomen för pollenallergi

  1. Rinnande snuva och nästäppa.
  2. Återkommande nysningar kan bero på pollenallergi.
  3. Röda, kliande ögon och ögonlocken kan också bli svullna.
  4. Det kan kännas jobbigt och tungt att andas. Pollenallergi kan ge liknande symtom som för astma, som pipande andning och en känsla av att inte få tillräckligt med luft.
  5. Du kan känna dig trött och hängig. Pollenallergi kan också påverka humöret, sömnen och det allmänna måendet. Du kan bli lättirriterad och ha svårt att koncentrera dig och känna dig lite nedstämd.

Källa: Doktor24

LÄS ÄVEN: 6 sätt att lindra nästäppa – skippa sprejen och undvik beroendet

Naturliga sätt att minska dina pollenbesvär

Ha koll och förbered dig

Du kan följa pollenprognoser via bland annat pollenrapporten.se och appen Pollenkoll. Genom att ha koll på pollensäsongerna så kan du förutse och förbereda dig på när och var det kommer att finnas höga eller måttliga halter av pollen i luften.

Vädra ditt hem

Under dagen är det viktigt att ha fönsterna stängda under dagen då pollennivåerna är högre då. Vädra istället på natten eller tidigt på morgonen när pollenhalterna är lägre.

Pass på dina husdjur

Pollen fastnar gärna i päls så tänk på att tvätta eller torka av ditt husdjur ordentligt när ni kommer in från promenader.

Byt dina kläder ofta

Var noga med att byta dina kläder när du har varit utomhus. Pollen fastnar nämligen i kläderna och byter du kläder direkt när du kommer in så sprider du inte pollen i hemmet.

Torka din tvätt inomhus

Häng inte dina lakan, handdukar eller kläder på vädring eller tork utomhus. Det är särskilt viktigt att dina sängkläder är fria från pollen så att du inte andas in det när du sover.

Skippa rökningen

Undvik att röka och att befinna dig i rökiga miljöer eftersom det gör dina luftrör extra känsliga.

Källa: Doktor24

LÄS ÄVEN: Så här går nässköljning till: Allt du behöver veta