En gudie i yoga-djungeln: Hitta yogan för dig!

Vill du börja med yoga men känner att du inte riktigt vet vart du ska börja eller hur du ska göra? Hälsa guidar dig till att hitta rätt yoga som passar just dig! Vare sig du letar efter en avslappnande yoga eller en mer fysiskt ansträngande form.

Text: Jessika Devert
Foto: Getty Images

5 olika sorters yoga att prova

Ashtangayoga

Vad är det? En fysiskt krävande yogaform från Mysore i Indien. En fast serie ställningar binds ihop med en andningsteknik tillsammans med specifika rörelser som utförs i takt med andningen. Många startar och avslutar passet med att sjunga ett mantra, som en icke-religiös bön.

Syfte? Fokus ligger på andning, koncentration och medveten närvaro. Du blir vig, stark och vältränad.

För vem? Dig som vill bli stark och vältränad.

Stolsyoga

Vad är det? En enklare typ av yoga som du utför med en stol som hjälpmedel. Rörelser och andningsteknik görs med stolen som stöd och för att du inte ska behöva gå ner så djupt på golvet.

Syfte? För att det kan vara svårt med yoga på golvet om man har värk, är äldre eller stel.

För vem? Alla, men främst de som är äldre eller har någon sjukdom som är rörelsehindrande.

LÄS ÄVEN: Karin Björkegren Jones: ”Jag yogade mig igenom cancern”

Hathayoga

Vad är det? Hatha ska skapa balans i kroppens energisystem för att uppnå fysisk och psykisk hälsa och utveckling. Metoderna som används är reningsprocesser, mjuka rörelser, andningsövningar, koncentrationsövningar och meditation.

Syfte? Ha betyder sol och tha måne. Yoga betyder förening och hathayoga är till för att få dig i balans.

För vem? Alla som vill ha ett lugnt, men fysiskt träningspass.

LÄS ÄVEN: Lenes musikyoga efterfrågas världen över: ”Läkande för både kropp och själ”

Yinyoga

Vad är det? Långsam yogaform som fokuserar på höfter, lår, bäcken och nedre delen av ryggraden. Övningarna görs på golvet och varje position hålls mellan tre och fem minuter med avslappnade muskler och med en andning som ska vara djup och lugn.

Syfte? Att mjuka upp och träna leder, ligament och bindvävnader för att behålla en rörlig och ungdomlig kropp och undvika led- och ryggproblem.

För vem? Alla gör efter sina egna förutsättningar. Används främst som kompletterande yoga, med fördel i slutet av ett yogapass.

LÄS ÄVEN: Emilia Löf Karlsson om Silent yoga: ”Människor ska få en explosion av upplevelser”

Medicinsk yoga

Vad är det? Alla klasser har olika inriktning beroende på den medicinska klassificeringen. Mot stress fokuseras mycket på meditation och andning, mot ryggont på övningar som stärker muskler osv.

Syfte? Det finns olika typer av medicinsk yoga för olika typer av problem, som till exempel för stress, ryggont, bättre andning, bättre sömn, starkare immunförsvar eller mindre migrän.

För vem? Om du har någon sjukdom kan du leta upp en yogaklass som är medicinsk och för din åkomma.