Anders Wallensten om vägen till ett hälsosamt liv: ”Små förändringar kan göra väldigt stor skillnad”

Han har testat och utvärderat otaliga hälsotrender för att lösa gåtan om ett hållbart och välmående liv. För läkaren, epidemiologen och författaren Anders Wallensten själv är det i naturen han samlar kraft, tränar och vårdar sina relationer. Och han lever efter mottot att det är de små förändringarna som oftast gör de största skillnaderna.

Text: Anna Flodberg
Foto: Stefan Tell

Han blev känd över en natt för det svenska folket när han dök upp som talesperson i de direktsända presskonferenserna under pandemins första hälft. Med sin trygga och förtroendeingivande framtoning svarade han på frågor i tv-sofforna, radio och tidningar. Intensiva dagar från morgon till kväll och vart han än gick blev han igenkänd. För läkaren, epidemiologen och författaren Anders Wallensten var det här en mycket speciell upplevelse, som även hade sina baksidor.

— Det var ju väldigt ovant och gick inte riktigt att föreställa sig när jag gick ut på första presskonferensen. Men det kändes också positivt att bidra med den kunskap jag har och kunna hjälpa till och förklara saker. Jag gjorde vad jag kunde för att ge information på ett bra sätt, säger Anders när vi slår oss ner i loungen på Såstaholms hotell & konferens i Täby.

Anders Wallensten
Ålder: 48 år
Bor: Täby
Familj: Tre barn i åldrarna 12, 14 och 17 år och flickvän
Aktuell: Med boken ”Hälsogåtan – Evolution, forskning och 48 konkreta råd” och podcasten ”Hälsogåtan
Instagram: @anderswallensten

Det syns inte ett spår av att han precis cyklat nio kilometer från sin bostad som ligger lite längre bort i kommunen. Han ser välmående ut och det kanske inte är så överraskande då hans stora intresse är just hälsa och träning.

— Jag rör på mig varje dag, antingen som vardagsmotion eller så tränar jag. Hinner jag inte något längre pass kör jag styrkeövningar hemma på mattan eller ett yogapass som jag följer på mobilen. Mycket av min träning försöker jag också göra i naturen, säger Anders och tar en klunk vatten.

Att vara ute i skogen är något han alltid försöker prioritera, oavsett årstid.

— Jag tycker Sverige är fantastiskt, det finns väldigt mycket att göra under alla säsonger. På sommaren blir det mycket löpning, men även simning i havet eller kajak. Och på vintern åker jag skridskor eller skidor. Allt det där tycker jag är underbart. Jag försöker också att träffa vänner i naturen, då får jag både umgås med någon, träning och på köpet en vacker omgivning.

Men Anders är också snabb att tillägga att han inte lever ett perfekt liv, han kämpar som alla andra med att få ihop vardagen med tre barn. Och ibland slarvar han med både sömn, kost och relationer.

— Ja, ibland fastnar jag framför en tv-serie i stället för att lägga mig i tid och finns det en chokladkaka hemma kan den slinka ner utan att jag ens tänker på det.

Att prioritera sina relationer kan också vara en utmaning när det är så mycket annat på att-göra-listan, tillägger han med eftertanke:

— Ändå är det just umgänget med vänner som ger det största välmåendet.

Anders stora hälsointresse vaknade när han var runt 30 år och levde ett hektiskt familjeliv med småbarn. Det blev allt mindre egentid och svårare att få till träningen.

— Jag drog på mig skador för att jag inte tränat på länge och då började jag försöka hitta sätt att optimera träningen. Då kom jag också in på områdena kost och vila och vilken balans man bör ha i de här olika delarna. Så jag började läsa på mer för att hitta genvägar för min egen hälsa.

Han beskriver hur han hoppade på olika hälsotrender, testade och analyserade för att sedan kunna gå vidare med nästa grej. Något som resulterade i att han märkte att folk alltid var intresserade när han pratade om vad han höll på med.

— Då tänkte jag att om det här väcker ett sådant intresse och jag själv är osäker, då finns det en bok som behöver skrivas och nå ut.

Anders började skriva på ”Hälsogåtan” på allvar för fem år sedan och boken har varit ett projekt han sysselsatt sig med på fritiden och helgerna.

— Det var ett långt skrivande på egen hand, men också en tillämpad research för jag hade ju testat så mycket. Jag kände att jag kunde uttala mig utifrån det också.

Han testade många olika hälsotrender, alltifrån LCHF och konstiga smoothies till spikmatta och kallbad. Just kallbad tycker han var en kul upplevelse, även om han blev väldigt nerkyld efteråt.

— Alla de här sakerna kan vara bra för den enskilda, men vissa av dem är inte hållbara över tid. Jag ville till slut inte dricka den där äckliga äggsmoothien på morgonen. Och då kommer jag inte att göra det resten av livet ändå. Det är bättre att justera kosten lite mindre men med något som du fortsätter med.

Det fanns ett enormt driv i Anders att få ut boken, vars röda tråd är att våra kroppar egentligen inte har förändrats sedan vi var samlare och jägare, utan det är vår tillvaro som har förändrats.

— Jag kände att hälsotrender kommer och går. Ibland ska man äta fett, ibland inte. Det känns lite konstigt att det hela tiden kommer nya råd om hälsa när vi kommit så långt i vår övriga utveckling. Vi håller på med expeditioner till Mars, vi opererar in pacemakers i hjärtat, saker som är helt fantastiskt har vi utvecklat, men ändå kommer det hela tiden nya råd om hälsa. Vi borde ju veta.

För Anders var det viktigt att ge en förklaring som kan ge ett perspektiv som är mer hållbart. Han insåg snabbt att vi har kroppar och hjärnor som är jättebra på att leva ett stenåldersliv och jaga och samla i naturen. Ett koncept som spreds över hela jorden, trots att det var så olika förutsättningar i norr och söder och i djungler och berg.

— Men så förändrades allt för cirka 12 000 år sedan, när vi startade jordbruk och började bli bofasta. Då ändrade sig levnadsvanorna rätt rejält, även om det fortfarande var mycket rörelse och inte ett överflöd av mat.

Han menar att det fanns för- och nackdelar med alla de här perioderna, men att vi under de senaste 20-30 åren gått till en livsförändring där allting blivit mer bekvämt och lättillgängligt. Det medför att våra kroppar som är anpassade för ett annat liv inte får vad de behöver för att må bra. Eftersom vi har behövt röra på oss under hela vårt ursprung har vi funktioner i kroppen som mår bättre om vi gör det.

— Blir vi för stillasittande påverkar det vår hälsa; vårt humör, sömn, hjärt-kärlsystem och stress. Det får väldigt många effekter. Det är det här som är kärnan till problematiken, betonar Anders.

Enligt honom säger vårt jägar-samlar-arv också till oss att ta det lugnt, spara energi, vara så trygga som möjligt, inte utsätta oss för fara och passa på att äta när vi kan. Något som rimmar illa med att det finns ett överflöd av mat.

— Vi behöver inte röra på oss alls, vilket gör att kroppen inte får den stimulans den behöver för att vi ska må bra och en hälsa som håller hela livet.

Men vad är då lösningen på hälsogåtan, kan man undra? Anders förklarar det med att vi behöver bygga tillbaka den rörelse och de saker som vi har tagit bort.

— Min slutsats är att det inte är så himla svårt. Små förändringar kan göra väldigt stor skillnad. Men det är kanske inte de senaste coola trenderna som är lösningen utan snarare att förankra det som vi redan vet är hälsosamt och som varit det under vår evolution. Om vi tar det tillsammans med vetenskapen har vi kärnan.

Hälsogåtan tar upp de sex hälsonycklarna; rörelse, mat, relationer, tankar, omgivning och sömn. Alla delar är enligt Anders lika viktiga om du vill optimera ditt mående. Även i hans podd med samma namn tas detta upp med hjälp av gäster som bjuds in. Det är en balans mellan gäster som både lever ett intressant liv med en viss hälsofaktor och de som är mer vetenskapliga experter och kan uttala sig om vad man vet.

— Om vi pratar sömn har jag med en sömnforskare, om det handlar om naturen har vi en äventyrare som berättar hur man kan göra äventyr i naturen. Men vi har också samtal som fokuserar mer på forskningen.

Boken och podden har förändrat Anders levnadsvanor. Men han är noga med att betona att han lever långt ifrån ett asketiskt liv.

— Jag har ju successivt lagt till eller ändrat vanor allteftersom jag upptäckt och utvärderat saker som jag känt att jag tror på. Det har ju varit en process under många år. Jag tror att det är så man ska se det, att man inte ska ändra allt på en gång, utan en sak i taget.

Anders pappa var överläkare inom ortopedi, mamma forskare inom kvinnlig fysiologi och hälsa och både farfar och morfar var läkare. Så visst blev han präglad av sina föräldrars yrken.

— Jag fick en bild av att det här är något man kan leva med och vara nöjd med, säger Anders.

Men innan han hoppade på läkarutbildningen i Uppsala gick han en tvåårig gymnasieutbildning på en internationell skola i Kanada.

— Det var en jättefin skola som grundades efter andra världskriget och hade ett fredskoncept. Där gick elever från många olika nationer, och principen var att om man lär känna människor från olika länder kan det inte bli krig. Det var en jättefin tanke, säger Anders som minns tiden på skolan i Kanada med värme.

2014 skrev han den första svenska avhandlingen om fågelinfluensa, som blev något av en intressant timing, även om han inte tyckte att det lät särskilt intressant med fåglar och influensa när han fick frågan om att skriva om det.

— Men något år efter att jag skrivit avhandlingen blev det ju en stor sak i och med fågelinfluensautbrotten i Kina. Så jag hamnade mitt i strålkastarljuset när folk började smittas. Då visste man ju inte hur många det skulle bli, så det var en turbulent period.

De senaste två pandemiåren har också varit turbulenta. Just nu längtar Anders efter ett längre uppehåll när han kan vara mer ute i naturen och varva ner.

— Det skulle jag verkligen behöva. Jag har levt ett hektiskt liv under de senaste åren och behöver ta det lugnare.

Men en ny bok finns redan i Anders huvud, men mer än så kan han inte avslöja.

— Det blir en till åtminstone, den är på gång men kommer att ta sin tid, och det får det ta…

3 snabba frågor till Anders Wallensten

Hur äter du?
– Huvuddelen av maten lagar jag själv och jag jobbar på att lägga till mer variation och mer grönt. Jag har inte med mig från uppväxten att äta mycket grönsaker, men jag gör en ansträngning hela tiden och tycker bara det blir godare och godare. Jag hade inte riktigt det tänket innan. Så jag äter varierat och jobbar på att få bort godis och sötsaker under veckorna åtminstone.

Vad gör du för att komma ner i varv?
– Meditation. Jag tänker att det är ett väldigt bra sätt att komma ner i varv på, men också ett sätt att öva på att fånga sina tankar. För det är ju oftast vad det handlar om, att man ska kunna återvända och komma på när man börjar spinna iväg i tankar om framtiden eller något man gjort. Då uppmärksammar man det och går tillbaka till andningen så man blir lugn i huvudet. Som med all träning är det bättre att man testar att göra det en kort stund varje dag än att försöka göra det ett visst antal minuter.

Har du några laster?
– Ja, absolut, det är inte så att jag självklart lever hälsosamt. Jag är precis som alla andra. Motion har jag gratis eftersom jag tycker det är så kul, men jag tycker det är jättesvårt att gå och lägga mig om man ser en spännande serie. Och det här med relationer är ju något man får jobba med hela livet, det är ju inget man kan lägga av med. Samma sak med tankar, även munkar i Tibet jobbar ju också hela livet med det. Jag är långt ifrån perfekt, men jag väljer ändå att göra vad jag kan utifrån mina förutsättningar.