Ny studie visar: Sömnbrist kan få unga att vilja isolera sig

När unga människor får för lite sömn påverkas hur de uppfattar sin omgivning. Intrycken får en mer negativ natur, visar en ny forskning vid Uppsala Universitet.

Text: Emma Henriksen
Foto: Getty Images

Totalt 45 stycken unga män och kvinnor deltog i studien där de fick titta på och värdera olika ansiktsuttryck. Först en gång efter en god natts sömn på åtta timmar och sedan ytterligare en gång efter en natt utan sömn.

För att studera deltagarnas intryck användes en slags sensor som mätte deras ögonrörelser. Resultatet visade att personerna som inte hade fått någon sömn fokuserade mindre på ansikten, något som en av forskarna, Lieve Van Egmond, menar kan få stora konsekvenser i det sociala samspelet.

– Eftersom ansiktsuttryck är avgörande för att förstå andras känslotillstånd kan detta leda till att man avläser andras sinnesstämning fel eller för sent, säger Lieve van Egmond, doktorand vid institutionen för kirurgiska vetenskaper, i en artikel från Uppsala Universitet.

Studien visade också att personerna med sömnbrist kände mindre trovärdighet för arga ansikten och såg de som mindre hälsosamma. Likaså ansåg deltagarna att neutrala och rädda ansikten var mindre attraktiva.

– Det indikerar att brist på sömn är förknippat med mer negativa sociala intryck av andra. Och skulle kunna leda till mindre lust att umgås med andra, säger Christian Benedict, docent i neurovetenskap.

5 faktorer som påverkar din sömn negativt

 1. Stress och oro.
 2. För lite fysisk aktivitet.
 3. Övervikt.
 4. Koffein, nikotin och alkohol.
 5. Att titta på mobil, dator eller TV precis innan läggdags.

Källa: 1177

Det här kan du göra för att minska dina sömnbesvär

 • Försök att komma ut och rör på dig. Då exponeras du både för solljus vilket påverkar vår produktion av hormonet melatonin som hjälper oss att somna på kvällen. Dessutom gör fysisk aktivitet dig också tröttare så att du lättare kan somna.
 • Försök att gå ner i vikt om du är överviktig och snarkar. Snarkningar kan nämligen störa sömnen.
 • Försök att varva ner med lugna aktiviteter före läggdags så att du förbereder kroppen för att snart sova.
 • Undvik att kolla på mobilen, datorn eller TV:n före läggdags – det kan göra det svårare att somna.
 • Ta aldrig längre än 30 minuters tupplurar eller powernaps under dagarna och ta de aldrig för sent på dagen.
 • Se till att ditt sovrum är mörkt, tyst och svalt.

Källa: 1177

Psykologens sömntips: ”Avsätt 20 minuter varje dag till att oroa dig”

Livsmedel som rubbar sin sömn och de som hjälper dig att sova bättre.