Text: Anette Løkken Sørensen
Foto: Getty Images
1. Varva ner
Hitta lugnet innan du börjar äta. Ge kroppen tid att komma igång med att bland annat producera saliv som hjälper till att trigga igång matsmältningen.
2. Ät rätt fiber
Fiber är hälsosamt, men glömmer du att dricka vatten och att tugga maten är det lätt att bli förstoppad. Fibrer kan du bland annat hitta i broccoli, blomkål, brysselkål och lök, vilket också förebygger cancer i bukspottkörteln. Blåbär innehåller också mineraler som gynnar bukspottkörteln, vilket är avgörande för en bra matsmältning.
LÄS ÄVEN: Minska risken för tarmcancer: Vanorna som förebygger sjukdomen
3. Skär ner på processad mat
Ju mer processad maten är, desto mer måste kroppen arbeta för att dra nytta av näringsämnena. Enzymer och mineraler, som hjälper till vid matsmältningsprocessen klarar inte av uppgiften om du äter mycket processad mat. Det slutar med att kroppen överbelastas och du kan få gasbildning, huvudvärk, förstoppning och diarré. Vissa kan lätt äta till exempel vitt mjöl, men om du har problem med matsmältningen, så bör du undvika det. Ät istället quinoa, dinkel, hirs, bovete, rågbröd och brunt ris. Alkohol, godis, kakor och ost bör i sin tur konsumeras med måtta.
4. Tugga maten ordentligt
Det är så viktigt att tugga maten ordentligt och att äta utan stress. Annars bildas inte de nödvändiga enzymerna i munhålan. De hjälper till att avlasta bukspottkörteln, som är hjärnan i vårt matsmältningssystem. Att tugga din mat långsamt och noggrant är grunden för en god matsmältning. Drick heller inte vatten till maten utan helst före och efter. När du dricker medan du äter sköljs maten ner istället för att tuggas ordentligt.
LÄS ÄVEN: 5 enkla recept att testa om du är trög i magen
5. Papaja och ananas hjälper
Om du blir trött och får gasbildning efter att du ätit kan det vara bra att äta papaya och ananas samtidigt som du äter. De innehåller nämligen enzymet bromelain, som aktiverar saltsyrabildningen och påskyndar nedbrytningen av protein. Det finns också kosttillskott med bromelain.
6. Ta en promenad
En promenad på en halvtimme ett par gånger om dagen stimulerar tarmarna och därmed matsmältningen. Bonus: Det är också bra för humöret och musklerna.
LÄS ÄVEN: Ny IBS-behandling mer effektiv än probiotika: ”Förbättring inom 14 dagar”
7. Dra ner på sockret
Vi kan känna ett sug och att kroppen behöver socker, men det är bara resultatet av en dålig vana till följd av att det finns socker i så många livsmedel.
8. Få magsyran i balans
För lite magsyra drabbar främst kvinnor över 35 år och är betydligt vanligare än för mycket magsyra. Vanligtvis kommer du att känna dig uppblåst efter att ha ätit exempelvis kött om du har för lite magsyra. Andra symtom är sköra, slitna naglar och håravfall. För lite magsyra gör att maten inte omvandlas så att tarmen kan ta upp den och därmed går man miste om proteiner, mineraler och vitaminer.
Om du har för lite magsyra kan det hjälpa att ta lite citron i ett glas vatten, en halvtimme före måltid, eller en kiwi eller ett glas vitt vin. Det sätter igång enzymbildningen och det blir lättare att smälta maten.
LÄS ÄVEN: Så får du en friskare tarm: 8 tips din mage kommer älska
9. Håll koll på toabesöken
Från det att du ätit tills du skött magen och maten passerar, får det gå max 36 timmar. Upp till 80 procent av styrkan i vårt immunförsvar beror på tarmens välbefinnande. En dåligt fungerande tjocktarm är ofta förknippad med hud- och lungproblem