Rolfing

Det här är Rolfing: Slipp värk och bli mer rörlig

Hälsa har träffat Åsa Åhman, en av ett tiotal certifierade Rolfare. Rolfing går ut på att befria kroppen från spänningar genom att återskapa en naturlig och fri hållning.

Text Susanne Hovenäs
Foto Thomas Carlgren

Ljuset flödar in genom fönstret och på det mjuka trägolvet står en bänk centralt placerad. Det är på den som en stor del av behandlingen sker. Rolfing Structural Integration, eller Rolfing som det också kallas, kan frigöra dig från olika spänningsmönster.

— Många går omkring med spänningar i kroppen och läcker kraft som kan användas till annat. Resultatet är att du blir trött och får värk, menar Åsa Åhman, certifierad Rolfare, när vi träffas på hennes mottagning på Hälsans hus på Söders höjder i Stockholm.

Rolfing är inte jättevanligt i Sverige, här finns knappt ett tiotal certifierade terapeuter. Åsa är en av dem. Hon har jobbat med Rolfing sedan 2015 och första gången hon hörde talas om terapin var under en yogautbildning i USA.

— Efter min första session med en Rolfare i Stockholm visste jag att jag ville lära mig mer om detta. Det var liksom en förlängning av yogan, som jag hållit på med under många år.

Inom Rolfing menar man att ingenting går att göra isolerat. Har du muskelvärk kan man aldrig bara jobba på just det stället. Det var på 1930-talet som biokemisten Ida Rolf i USA upptäckte vikten av bindväven, fascian, som håller ihop och separerar allt i vår kropp. Man har inte bara ont i nacken, den flyter inte löst för sig själv, utan hänger ihop med resten av kroppen som i sin tur påverkas av gravitationen.

— Vi växer upp i en miljö där gravitationen påverkar oss fysiskt, och många av oss låter inte kroppen och tyngdkraften samspela som det är tänkt.

I stället går vi går omkring och lyfter oss ovanifrån som att vår tyngd nedåt inte får finnas. Vi försöker bära oss själva på så många olika sätt, vilket resulterar i att vi går omkring och spänner muskler som inte alls behöver vara aktiva, till exempel när vi promenerar.

Att många inte vågar ge sig hän till gravitationen är inte så konstigt. Livet händer oss alla och vi reagerar på det. Det kan handla om hur vi ska vara i samhället, på jobbet och hur vi ska röra oss enligt normen. Även vår uppfostran och våra föräldrar har påverkat oss.

Som barn tar vi omedvetet efter fysiska rörelsemönster från vuxna, vi härmar andra för att få bekräftelse och kärlek. Allt för att överleva. Vi anpassar oss, vilket vår kropp är expert på. Den balanserar och kompenserar för att fungera optimalt, men ju mer kompensation, desto längre bort från dess ursprungliga tillstånd kommer den.

Åsa brukar likna den mänskliga kroppen med en vattenballong formad som de ballongdjur vissa clowner gör på födelsedagskalas. När bindväven påverkas är det som att vår vattenballong blir ihopklämd med tjocka lager tejp.

— Att bli Rolfad är att få hjälp att ta bort sin tejp så att kroppen kan återfå sin naturliga inre volym och fria rörelse igen. Detta tack vare egenskaper hos vår bindväv i gravitation.

Rolfing handlar inte om att läka någonting utan om att hjälpa kroppen att komma tillbaka till det som den alltid varit bra på – att samspela med omvärlden på ett naturligt och avspänt vis.

— Det kan liknas med den vanliga skolmedicinen, den läker inte heller, den stöttar kroppen i dess egen läkprocess.

Många dras till Rolfing för att de har fysisk värk någonstans. Men det finns även de som söker sig till terapin för att de vill uttrycka sig friare i allmänhet, kanske känslomässigt, i tankar och i rörelser.

— Man kan jämföra det med samtalsterapi, när blir man klar? Rolfing är som ett pågående stöd i livet, vissa kommer tio gånger och känner sig klara, andra kommer regelbundet i perioder. Man kan kort säga att Rolfing hjälper till att uppmärksamma mönster som inte gynnar kroppen och att återta gammal kunskap som kroppen redan har, säger Åsa.

Vad är Rolfing?

Rolfing Structural Integration är en holistisk och processorienterad metod för hälsa och välmående. Rolfing går ut på att befria kroppen från spänningar genom att återskapa en naturlig och fri hållning.

Metoden skapades av biokemisten Ida Rolf på 1930-talet. Hon intresserade sig för hur man kunde använda sig av bindvävens elastiska egenskaper vid medicinsk vård av kroppsliga problem. Hon ansåg att gravitation verkar som en helande kraft och dessa tankar om gravitationens påverkan på kroppen var och är något som gjorde henne unik i jämförelse med andra kroppsterapier och metoder.

Ida Rolf menade att gravitationen är en kraft vi föds in i. Från den stund vi är ett befruktat ägg i mammas mage så lever vi under påverkan av gravitation. Och något som vi föds in i är något som livet är smart nog att dra nytta av.

Så här går Rolfing till

I Rolfingsessionerna arbetar man med kroppens bindväv genom olika trycktekniker, rörelser och processer för att få gravitationen att strömma genom kroppen på ett sådant sätt att den gör nytta för kroppen. Grundbehandlingen innefattar oftast tio gånger.

Man börjar behandlingen med att kartlägga problemet och få insikt i varför klienten sökt sig till Rolfing.

Därefter görs en visuell kroppsanalys där klienten går fram och tillbaka på golvet, i underkläderna, så att terapeuten ska se hur klienten bär sig själv i samspel med gravitation, vad som rör sig harmoniskt och vad som är mindre harmoniskt.

Själva behandlingen sker liggandes på en bänk. Med olika trycktekniker på bindväven handlar det om att skapa en kroppsmedvetenhet hos klienten, hur kroppen känns i ett avslappnat läge. Man får en chans att släppa taget, landa neråt mot gravitationen, känna frihet i olika lager. Terapeuten bär ibland klienten underifrån, vilket innebär att man inte behöver spänna sig, man vågar därmed släppa taget nedåt och känna hur muskler som man vanligtvis spänner vid olika rörelser kan slappna av och kroppen får en chans att omorganisera sig.

En klassisk 10-serie har en tydlig ordning i vilken man tittar på kroppen och hur väl den fungerar. Man arbetar med en balans mellan differentiering – hur väl de olika delarna av dig fungerar i sig själva – och integration – hur väl alla delar av dig fungerar tillsammans. De första sju sessionerna har ett tydligt uttalat område och en övervikt på differentiering, medan de sista tre fokuserar mer på integration. Det som sker i varje session är unikt för varje klient. Ingen session är den andra lik.

Du ska inte göra Rolfing om du…

  • Har brutit benet eller har skador på mjukvävnad som inte läkt.
  • Drabbats av akut inflammation eller om du har ett skov i en inflammatorisk sjukdom.
  • Äter kortison.
  • Har feber.
  • Har cancer i lymfsystemet.

Läs mer:

Så försvann Sebastians stress och nedstämdhet – utan antidepressiva

Funktionsmedicin hjälper kroppen att självläka – på ett enkelt sätt

Yoga bort dina klimakteriebesvär med 4 enkla övningar