Charlotte Hagelin: ”Jag gick runt och tyckte synd om mig själv, tills jag fick ett uppvaknande”

Att vara en hårsmån från att förlora sitt barn i magen gav henne perspektiv på hur hon ville leva sitt liv. I dag är Charlotte Hagelin diplomerad holistisk hälsocoach, och övertygad om att alla kan leva ett lyckligare och hälsosammare liv med hjälp av rätt mindset.

Text: Anna Flodberg
Foto: Marian Duven/Sparkling shoot

Det finns ett tydligt före och efter för författaren, mindfulnessinstruktören och holistiska hälsocoachen Charlotte Hagelin. När hon väntade sitt andra barn 1989 höll hon på att förlora fostret i för tidig vattenavgång, där vattnet går mellan vecka 20 och 27. Hon blev inlagd på sjukhus men läkarna gav dystra prognoser. Högst troligt skulle hon få missfall sa de.

Ett mardrömsbesked kan tyckas för en blivande mamma. Men för Charlotte fanns det inte på kartan att hennes barn inte skulle överleva, trots att risken var överhängande. Hon var fast besluten att hon skulle klara detta.

— Jag gjorde en massa research och gick igenom telefonkatalogen. Till slut hittade jag en specialistläkare på mödravård som hade sin mottagning i sin privata bostad i Viby i Sollentuna.

Under en permission från sjukhuset åkte Charlotte dit för ett besök.

— Han bara tittade på mig och sa: ”Charlotte, det här kallas för ventileffekt, här får du bricanyl för att förebygga sammandragningar fram till vecka 37. Gå hem och lägg dig nu, det här kommer att ordna sig.”

Charlotte Hagelin
Ålder 55 år.
Familj Min man Greger Hagelin, fyra barn, ett barnbarn och hunden Bibi (Bichon Frisé).
Bor Zug, Schweiz.
Gör Diplomerad holistisk hälsocoach, mindfulnessinstruktör, ledarskapscoach, träningsinstruktör, hud- och spaterapeut. Författare till böckerna ”Mindful home – fyll ditt liv och hem med ny energi” och ”Mindful body & mind” (The book affair) samt har onlinekursen ”Fyll ditt hem och liv med ny energi på 21 dagar”.

Sagt och gjort, hon checkade ut från sjukhuset där hon legat inne i sju veckor, fick bricanyl och sedan föddes sonen Niklas bara tre veckor för tidigt.

— I morgon fyller han 33, berättar Charlotte med ett tacksamt leende.

Vi har hittat en lugn vrå i det smakfulla boutiqehotellet Villa Dagmar, en oas på livfulla Nybrogatan, ett stenkast från Östermalmstorg i Stockholm. Sofforna vi slagit oss ner i är beigea och går i ton med resten av rummets sobra färger. Det vilar ett behagligt lugn här, trots all aktivitet som pågår runtomkring oss.

Det är svårt att undgå att komma in på inredningens och möbleringens betydelse för bra energier. Ett ämne som ligger Charlotte varmt om hjärtat, fengshui-expert som hon är och författare till boken ”Mindful home — fyll ditt liv och hem med ny energi”.

”Varje dag blir det en lång morgonpromenad med Bibi. Att få möjlighet att se Alperna varje dag skapar ett lugn. Den här bilden är tagen i Engelberg dit vi åker ofta på helgerna.”

— Jag ser ganska snabbt hur jag kan göra i ett rum för att lätta upp energier, den förmågan började jag öva på tidigt, berättar Charlotte och beskriver entusiastiskt hur hon som 6-åring älskade att möblera om i både sitt familjehem och i sitt dockskåp. Och när hennes äldre systrar flyttade ut och hon fick det stora sovrummet var lyckan total.

— Det var min första kärleksförälskelse på det planet, när jag fick nya möbler och kunde inreda som jag ville, säger Charlotte och ler åt minnet.

Endast 17 år gammal flyttade hon sedan in i sin första lägenhet på Mariatorget i Stockholm, som till hennes stora glädje behövde renoveras.

— Jag fick frågan vilka färger jag ville ha. Då tog jag vit väv på väggarna och knallrosa badrum.

Hand i hand med hemmets betydelsefulla energier går hennes stora passion för holistisk hälsa. Den väcktes till liv på allvar efter den jobbiga tiden när hennes son svävade mellan liv och död och Charlotte började ifrågasätta om hon verkligen levde det liv hon ville.

— Jag bodde i ett fint radhus, på en fin gata där dagens höjdpunkt typ var när brevbäraren kom. Det var inte mitt liv. Jag kände att det var något större som väntade.

Charlotte var då singel med två små barn och hade bestämt sig för att vara ensam och klara sig på egen hand. Men ödet ville något annat och efter bara några veckor som singel träffade hon sitt livs kärlek, Greger Hagelin, grundare av klädmärket Wesc och som hon fortfarande är tillsammans med efter 30 år.

Tiden som följde blev stressig och intensiv för Charlotte, när hon efter att ha fått sitt tredje barn jobbade som receptionsansvarig på en gymkedja och dessutom hade flyttat till en ny lägenhet som totalrenoverades.

— Min man byggde bolag och vi hade ganska dålig ekonomi. Vi skulle dessutom gifta oss och barnen skulle in i nya skolor. Jag kände hur den långvariga stressen, sömnbristen och avsaknaden av fysisk träning påverkade min hälsa negativt.

Till slut fick det höga stresspåslaget konsekvenser.

— I min mans jobb ingick det att vara väldigt social så vi sprang på en massa olika tillställningar. En kväll var det något event som vi skulle gå på och jag hade bett min svärmor att sitta barnvakt. Och ambitiös som jag var gjorde jag även middag till alla innan jag skulle gå. När jag sedan stressad satt där vid bordet och tog en första tugga av maten smällde det bara till.

Charlotte var helt säker på att hon hade fått en allergisk reaktion och fick panik.

— Mitt hjärta började rusa och jag kände hur jag tappade fattningen. Jag rusade in i sovrummet, ringde min man och sedan till Sankt Görans sjukhus som sa att de trodde att jag fått en panikångestattack, att det inte var farligt, men som ändå ville att jag skulle komma in för en undersökning.

Väl där fick Charlotte en påse att andas i och snart blev hon lugnare.

— Det som händer vid en panikattack är att du hyperventilerar och då är ju luften häruppe, säger Charlotte och pekar mot halsen. Du andas så mycket att det känns som sockerdricka i fingrarna och du får känselbortfall.

Men det här var inte sista gången Charlotte fick en panikångestattack, det skulle komma många fler under de kommande åren. Läkarna ville ordinera henne betablockerare men det vägrade Charlotte.

”Här är jag i Burgenstock som är en av mina favoritplatser här. I ett av husen som syns bakom mig bodde Audrey Hepburn. Även Sophia Loren bodde här under flera år.”

— Min kropp ville säga mig något och nu måste jag börja lyssna. Då kom andningen in i bilden. När jag började känna att en attack närmade sig djupandades jag och upprepade mantrat: Jag är trygg, jag har allt jag behöver, det här är inte farligt och det kommer att gå över snart. Till slut blev det färre och färre anfall, men det tog några år.

När Charlotte var i 30-årsåldern jobbade hon inom Sturebadet i Stockholm. Där arbetade man utifrån ett holistiskt koncept med de fyra hörnstenarna; träning, kost, motion och mental avslappning. Något som Charlotte fastnade för på allvar där.

— Jag såg hela människan och att alla delar i livet hänger ihop. Jag fördjupade mig också och gick coachutbildningar där man bland annat pratade om det holistiska livshjulet och jag fick med mig många bra verktyg under den tidsperioden.

Och när flyttlasset sedan gick till Los Angeles 2006 öppnades en helt ny värld för Charlotte.

— Jag kände att jag kommit hem, här var det holistiska tänket så tillåtande och det fanns så mycket yoga, härlig mat och havet så nära inpå. Det var helt rätt miljö för mig att utveckla min spirituella resa.

Medan Greger jobbade med bolaget gick Charlotte på två olika feng shui-utbildningar som hade olika inriktningar. Sedan startade hon sitt eget lilla företag, Happy Chi Room, med uppdrag för både privatpersoner och företag att inreda och skapa bra energier och flow.

Efter fyra år i LA återvände familjen till Sverige, men hann inte stanna särskilt länge innan det bar av till Barcelona där Greger skulle starta upp ytterligare ett nytt bolag.

— Jag var lite sur, för det hade varit planer på att öppna kontor i LA igen, och jag ville ju tillbaka dit. Frustrerat gick jag runt Djurgården i Stockholm och tyckte lite synd om mig själv.

Hon ifrågasatte varför hon var så anpassningsbar och alltid bara hängde med på allting, hon som sagt upp sig från sitt jobb och allt.

— Men så hörde jag en inre röst som sa: ”Vad är det som gör att du tror att det är för Gregers skull ni flyttar till Barcelona?” Och då fick jag ett uppvaknande, jag hade aldrig sett det så. Det blev så klart och tydligt. Så jag tänkte att nu får jag bara ha tillit och go with the flow.

Det var också nu som Charlotte på allvar började satsa på sitt stora holistiska hälsointresse och skrev sin första bok, ”Mindful home”. Efter några år i Barcelona hamnade de i Schweiz, i den medeltida staden Zug, där de fortfarande bor.

— Här är så vackert, rent och tryggt. Jag får nästan nypa mig i armen. Vi bor i en lägenhet inne i gamla stan, med en intilliggande sjö och Alperna som tornar upp sig. Det är som taget från Edelweiss i ”The sound of music”, säger Charlotte förtjust, även om hon erkänner att hon innerst inne är en citygirl.

Det är i Schweiz hon skrivit nya boken ”Mindful body & mind”, en inspirationsguide som visar hur vi kan hitta rätt mindset för att skapa positiva och hållbara förändringar i livet genom wellness för både kropp och sinne.

Varje dag är en ny chans att göra en förbättring i livet, är Charlottes fasta övertygelse.

Charlotte menar att kropp och mindset hänger ihop och att vi kan skapa vår egen tillvaro.

— Vi formas väldigt tidigt med så kallade osanningar. Upp till sju års ålder är vi så mottagliga om vad omvärlden matar oss med, med intryck och känslostämningar, och man är så otroligt receptiv. Det vi får med oss de första åren bär vi med oss hela livet och det begränsar oss, säger Charlotte allvarligt.

Men det finns hopp, betonar hon.

— Vi kan omprogrammera hjärnan och det är det som jag vill inspirera andra människor till att bli medvetna om. Med egna verktyg kan vi ifrågasätta vad det är som begränsar oss i en viss situation. Och varje dag är en ny chans att kunna göra en förändring till det bättre i livet.

Ett viktigt recept på välmående enligt Charlotte är också att skratta mycket.

— Det är så mycket destruktivt på nyheterna, vi måste hitta en balans i det där. Där är deras uppgift att rapportera om katastrofer för det är det som säljer. En av de bästa perioderna i vårt liv var när vi bodde i USA och kollade på Seinfeld som en kvällsrutin. Alltså, vi skrattade så mycket så det var helt sjukt.

Charlotte är tacksam att hon haft turen att leva med en man som är väldigt rolig, även om han också är väldigt jobbig, erkänner hon och skrattar.

— Vi har samma dåliga humor, och det gör väldigt mycket. Man ska dra sig till skrattet och trigga upp den lilla skämtnerven man har.

Innan vi skiljs åt får jag en fin ekologisk tygkasse av Charlotte med hennes logga på. Det är en symbol för yin och yang och ett flertal guldprickar.

— Prickarna står för de små guldkornen i livet, men också för att allt är energi, säger Charlotte.

I påsen ligger det också en spegel. Jag tittar lite förvånat på den och hon skrattar.

— Det är en liten reminder, att säga något snällt till dig själv varje gång du ser din spegelbild. Vi är ofta självdömande och behöver bli mer kärleksfulla mot oss själva.

Till spegeln hör ett antal affirmationer, som du ska säga när du ser din spegelbild. När du läser dem tillräckligt många gånger händer något magiskt, lovar Charlotte, och fortsätter:

— Allt handlar om kärleken och ljuset, det är det vi alla längtar efter och behöver. Det är det som är hoppet, att träffa och bekräfta varandra, men även sig själv… det är så viktigt.

Charlotte Hagelins spegelövning

Övningen kan låta enkel och kan till en början kännas lite genant, men när du har gjort den övningen några gånger kommer du att märka hur kraftfull den är. Tanken med spegelövningen är att försöka få kontakt med vårt inre lilla barn som vi alla bär med oss och som de flesta av oss länge har försummat.

Övningen går till så här:

  1. Se dig själv i ögonen i spegeln. Säg ditt namn och därefter ”Jag älskar dig, jag älskar dig, jag älskar dig, jag älskar dig så mycket”.
  2. Om det känns tufft att börja med att säga, ”jag älskar dig”, kan du börja med att säga ditt namn och därefter ”jag försöker lära mig att älska dig”. Det kanske inte känns lika utmanande.
  3. Gör det gärna till en vana att säga något snällt till dig själv när du går förbi en spegel.
  4. Har du en stor spegel hemma så kan du sätta dig ner framför spegeln och göra övningen och se vad som händer. Det är inte ovanligt att man känner sig känslofylld och börjar gråta.

Övningen är hämtad från boken ”Mindful body & mind”.

Läs även:

Carina Sunding: ”I efterhand frågar jag mig varför ingen förstod”

Julie tappade allt sitt hår: ”En stor del av min kvinnlighet sitter i det”

Doktor Mouna: ”I någon mån har jag kanske uppnått min dröm”

Läs fler intervjuer och se vad vi mer har skrivit om naturlig hälsa