Stucken? Det här ska du göra vid getingallergi

De flesta får bara lindriga symtom om de blir stuckna av ett bi eller geting. Men om du är en av dem som lider av getingallergi kan ett enda litet stick vara livsfarligt. Se här hur du undviker att bli stucken – och vad du ska göra om olyckan är framme.

Text: Pernille Lewinsky Kofoed
Foto: Getty Images

De flesta geting- och bistick ger endast lindriga symtom i form av rodnad, svullnad, klåda och sveda där du blivit stucken eller biten. Och sticken är oftast ofarliga om du inte har blivit stucken i halsen, munnen eller svalget. Men om du tillhör den procent av befolkningen i Sverige som är allergiska mot geting- och bistick kan ett enda litet stick ge allvarliga reaktioner.

I mycket sällsynta fall är reaktionen mycket allvarlig och varje år dör en till tre personer i Sverige till följd av en allergisk reaktion mot geting- eller bistick.
Den allergiska reaktionen beror på att immunförsvaret reagerar på giftet och utlöser en kedjereaktion där flera organ påverkas. Varför vissa människor reagerar allergiskt på sticket är inte känt. Det går därför inte att förutse.

Om du tidigare har fått en allergisk reaktion på ett bi- eller getingstick kommer du att få det igen om du har otur att bli stucken. Det rekommenderas därför att du vaccineras mot bi- eller getingstick om du är allergisk.

Lider du av getingallergi är det viktigt att hålla getingar och bin på avstånd så att du minimerar risken att bli stucken. Särskilt mat, söta drycker, doftande parfymer och kolmonoxidutsläpp från eld lockar till sig de stickande insekterna och därför finns det goda skäl att vara extra försiktig och vidta försiktighetsåtgärder när du vistas utomhus under sensommaren.

Minska risken för getingstick

Det finns ett antal saker du kan göra själv för att minska risken att bli stucken av en geting eller ett bi:

  • Kött och söt mat drar till sig getingar. Täck gärna över maten om du äter utomhus.
  • Ställ en skål med sockervatten eller något annat sött en bit bort från där du sitter för att locka dit getingarna. Eller använd en riktig getingfälla.
  • Drick inte ur öppnade burkar eller flaskor om du inte ser innehållet.
  • Tänd inte stearinljus på bordet utomhus. De utsöndrar kolmonixid, som gör getingarna mer aggressiva.
  • Döda inte en geting eller ett bi, de avger doftsignaler som lockar till sig fler insekter.
  • Lugna rörelser brukar utlösa färre stick än snabba.
  • Ha något på huvudet så att insekter inte trasslar in sig i håret.
  • Undvik att gå barfota, att ha skor med öppna tår eller vida, fladdriga kläder.
  • Dofter och starka färger drar till sig insekter. Undvik därför doftande krämer, parfymer och färgstarka kläder när du är ute.
  • Var försiktig vid trädgårdsarbete. Håll dig borta från saker som lockar till sig bin och getingar, som blommor, blomstrande buskar, träd och vedstaplar.

Om du blir stucken av en geting eller ett bi:

  • Skrapa bort gadden så fort som möjligt om den sitter kvar i huden. På gadden finns en giftblåsa, som fortsätter att pumpa in gift genom gadden, trots att biet har flugit iväg. Det enklaste sättet är att ta bort gadden med en nål.
  • Kyl stället där du blivit stucken med en isbit eller till exempel en påse frysta grönsaker. Det kan göra både svullnaden och smärtan mindre.
  • Sök alltid läkare om du blir stucken i mun, svalg eller hals. Det kan uppstå svullnad som gör det svårt att andas. Om du är allergisk mot geting- eller bistick ska du också ta eventuella ordinerade läkemedel direkt efter sticket.
  • Sök också läkare om du fått flera stick samtidigt, som orsakat kraftig svullnad och klåda eller om smärtan, svullnaden och rodnaden på stickstället blir kraftig och ökar efter några dagar.

Allergisk reaktion vid getingstick – när ska man söka hjälp?

De flesta människor med allergier mot bi- eller getingstick reagerar inom allt från några minuter till fyra timmar. Den allergiska reaktionen kan orsaka milda symtom som illamående, trötthet, mild feber, nässelfeber eller svullnad, klåda och smärta där du har blivit stucken. I sällsynta fall kan du få en allvarlig reaktion.

Sök omedelbart läkarhjälp vid dessa reaktioner efter ett stick

  • Plötsliga eller kraftiga reaktioner.
  • Illamående, yrsel, svimning eller medvetslöshet.
  • Illamående/kräkningar.
  • Svårt att andas.
  • Om du har blivit stucken i mun, svalg, luftstrupe eller på halsen.
  • Om du reagerar på ett insektsbett och du tidigare har haft en allvarlig allergisk reaktion, men inte har adrenalinpennan på dig.
  • Symtom på anafylaktisk/allergisk chock är andningssvårigheter, yrsel, svimning eller medvetslöshet, kräkningar, magkramper och illamående, hudrodnad och klåda, svullnad av leder och läppar, nästäppa, mycket hög puls.

Första hjälpen vid allergisk reaktion

En mild allergisk reaktion kan ofta lindras med antihistaminer, medan en allvarlig reaktion (anafylaktisk/allergisk chock) kräver akut läkarvård. Oavsett om du har lindriga eller svåra reaktioner, håll dig lugn eftersom fysisk aktivitet gör att toxinet tar sig runt i din kropp snabbare.

Första hjälpen vid allergisk chock

Lägg dig själv eller personen du ska hjälpa med benen upphöjda över hjärtat så att blod kommer till hjärnan. Ring omedelbart 112. Reaktionen kräver akut behandling med adrenalininjektion och därefter behandling på sjukhus.

Läs även:

Minska risken för borrelia: 5 effektiva tips att komma ihåg i sommar

Kvinnor drabbas värre av pollenallergi: Så kan du lindra besvären

12 tecken på vätskebrist och uttorkning